Robievate údené mäso aj na Vianočné sviatky?
My áno a preto sme si pripravili skvelý tip pre každého, kto chce mať na sviatky dokonalé údené mäsko a nie vždy sa podarí, uvariť ho presne podľa našich predstáv.
Šéfkuchár Perer Belowskiy prezradil, čo učí aj svojich kuchárov a využijete to určite aj v týchto dňoch.
Dobré údené predsa nesmie chýbať na žiadnom stole.
Nemusíte ho mať domáce, aby bolo perfektné!
Ak ho viete správne pripraviť, nemusíte mať nutne domáce údené – samozrejme, čím kvalitnejšie, tým lepšie, aj z údeného v supermarkete však môže byť ohromná pochúťka.
Stačí, ak sa držíte týchto zásad
Vyhnite sa údenému balenému vo vákuu, obsahuje veľké množstvo vody a spravidla nie je také kvalitné. Voľte údené zo sieťky.
Deň pred varením umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna.
Mäso sa lepšie uvarí a bude chutnejšie a jemnejšie.
Variť by sa tiež malo deň dopredu, vďaka tomu sa krásne odleží a bude sa dať natenko nakrájať na studené misy.
Údené si vždy odvážte, podľa váhy presne určíte dobu varenia.
Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny.
Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.
Sieťku z mäska treba pred varením odstrániť alebo ju uvolnite vareškou pred varením – inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.
Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút.
Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri.
Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).
Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme biele víno, cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list.
Tie varíme s mäsom počas celej doby varu. Soľ nie je potrebné pridávať, mäsko jej obsahuje dosť.
Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky, nátierky a sviatočný šalát.