Mama už roky nekupuje muškáty a predsa ich má vždy najkrajšie z ulice: Ak na jeseň dodržíte tento krok, na jar ich budete mať v plnej kráse, aj na rozdávanie! 

1108 0

Skôr, ako sa o slovo prihlási zima, venujete pozornosť rastlinkám, ktoré vám počas celej sezóny robili radosť – muškátom.

Opýtali sme sa skúsenej pestovateľky – mojej mamy, ako sa o ne správne postarať tak, aby na jar opäť zakvitli do krásy a mali sme aj nové silné rastlinky. Základom je uvedomiť si, že každý druh pelargónie potrebuje na zimu inú starostlivosť.

Čo platí pre jeden druh, to je pre iný doslova smrteľné!

„Pestujem tri druhy muškátov a každú jeseň (približne v septembri/októbri) postupujem takto“:

Klasická muškát krúžkovaný

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Asi ten najrozšírenejší, v celej palete farieb, je krásny a veľmi vďačný na starostlivosť.

Skôr, ako sa vonku ochladí pod nulu, postupne prestávam zavlažovať až dokým sa pôda v ich črepníkoch celkom nevysuší.

Netreba však čakať, kým je vysušená na prach, počkajte, kým jednoducho vyschne a potom ich vyberieme zo zeminy celé aj s koreňmi. Ak vidíte, že nejaké korene sú uschnuté, alebo poškodené, odstráňte ich, inak netreba nijak zasahovať.

Potom ich jeden po druhom zabalím aj s koreňmi, jeden po druhom do obyčajného novinového papiera a uložíme na zem do pivnice relaxovať v tmavom prostredí.

Na jar presadím do novej pôdy a prebudím ako predošlé druhy. Ak chcete nové muškáty, rozmnožte si ich z odrezkov pred zazimovaním.

Tirolské muškáty

Sú jednoduduché na zimnú starostlivosť.

Jednoducho ostránim suché a poškodené časti a črepníky preložíme do chladnej izby v dome.

Zavlažujem málo asi v 2-týždňových rozostupoch.

Na jar odstánim nepekne vytiahnuté zimné výhonky a rastlinky zvyknem aj presadiť.

Ako sú dni slnečnejšie, pridávam vlahy aj hnojivo. Rastlinky tak prebudím k životu.

Počas jarných dní, kedy sú dni už príjemné, ale noci stále chladné otužujem – rastlinku vyberám na denné slnko a potom obäť dávam do vnútra.

Keď chcem na jar nové muškáty, počas augusta a septembra jednoducho odrežem pár odrezkov a zapichnem do menších črepníkov.

Črepníky prikryjem vrchom z plastovej fľaše a odložím do izby, kde je teplota 10-15 stupňov.

Nezalievam, len vlažím pomocou rozprašovača.

Počas zimy sem-tam postriekam aj slabým roztokom proti plesni v substráte, ktorá môže sadenice zničiť. Samozrejme, nezabúdame pravidelne vetrať.

Na jar mám krásne a silne zakorenené sadenice, ktoré presadím do do veľkých črepníkov vedľa seba a slniečko, pridávajúca intenzita závlahy ich prebudí do krásy.

Pelargónia štítovitolistá

Sú moje obľúbené, ale na prezimovanie sú náročnejšie a aj rozmnožovanie a jeho úspešnosť je nižšia ako pri tirolských. Sú veľmi citlivé na svetlo a chlad počas zimy.

Potrebujete skutočne najsvetlejšie miesto v byte a teplota sa nesmie nikdy ani len priblížiť k bodu mrazu.

Pred zazimovaním odstránim staré lístky a ak je to potrebné, odstránim suché konárik.

Snažím sa však, aby si rastlinka udržala lístie aj počas zimy, to je dobré znamenie.

Počas zimy si dávam veľký pozor na premokrenie, ktoré je muškáty smrteľné – nedokážu počas odpočinku nadmernú spracovať. Pôdu však nikdy nenechám celkom vyschnúť.

Na jar odrežem všetky staré výhonky a postupne prebúdzam, ako v predchádzajúcom prípade.

Rozmnožujem rovnako z odrezkov, avšak tie nechávam v teplejšej miestnosti a vždy pred vložením do pôdy ošetrujem stimulátorom zakoreňovania.

Odrezkov si narobím viacej, pretože sa stáva, že sa neuchytia všetky.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár