Račianske oškvarkové pagáče: Starý a dlho hľadaný klenot medzi receptami, kto neochutná, môže ľutovať!

Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila.

Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila. Tieto pagáče sú iné, ako všetky oškvarkáče, sú jemné, neskutočne lahodné a nadýchané. Takéto vedeli len Račianske babičky!

Potrebujeme:

3 uvarené nastrúhané zemiaky

50 ml oleja

1 a ½ bal. droždia

Mlieko na kvások

1 kg polohrubej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 žĺtky

1 lyžičku soli

1 lyžičku cukru

2 tégliky pochúťkovej smotany

125 g masla

500 g oškvarkov

Na potretie:

Žĺtok s trochou oleja

Postup:

Mlieko si trochu zahrejeme, pridáme doň cukor, kvasnice a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem masla a oškvarkov) a vymiešame vláčne, jednotné cesto. Cesto netreba nechať kysnúť dlho, stačí mu len 15 minút na teplom mieste.

Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, nastrúhame na naň maslo a preložíme dola nahor a sprava-doľava. Necháme 10 minút odpočinúť, opäť rozvaľkáme, nastrúhame maslo a preložíme. Celkovo opakujeme 3x. Potom opäť rozvaľkáme na cesto nasypeme mleté oškvarky. Preložíme a naposledy rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm. Preložíme na plech vystlaný papierom, potrieme žĺtkom a môžeme odtlačiť mriežku na pretláčanie – pre pekný vzor navrchu. Potom len vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)