Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila. Tieto pagáče sú iné, ako všetky oškvarkáče, sú jemné, neskutočne lahodné a nadýchané. Takéto vedeli len Račianske babičky!
Potrebujeme:
3 uvarené nastrúhané zemiaky
50 ml oleja
1 a ½ bal. droždia
Mlieko na kvások
1 kg polohrubej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 žĺtky
1 lyžičku soli
1 lyžičku cukru
2 tégliky pochúťkovej smotany
125 g masla
500 g oškvarkov
Na potretie:
Žĺtok s trochou oleja
Postup:
Mlieko si trochu zahrejeme, pridáme doň cukor, kvasnice a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem masla a oškvarkov) a vymiešame vláčne, jednotné cesto. Cesto netreba nechať kysnúť dlho, stačí mu len 15 minút na teplom mieste.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, nastrúhame na naň maslo a preložíme dola nahor a sprava-doľava. Necháme 10 minút odpočinúť, opäť rozvaľkáme, nastrúhame maslo a preložíme. Celkovo opakujeme 3x. Potom opäť rozvaľkáme na cesto nasypeme mleté oškvarky. Preložíme a naposledy rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm. Preložíme na plech vystlaný papierom, potrieme žĺtkom a môžeme odtlačiť mriežku na pretláčanie – pre pekný vzor navrchu. Potom len vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)