Púpavový džem a jeho výhody pre zdravie

3543

Žlté púpavové hlávky sa často označuje ako domáci liek na množstvo zdravotných problémov. Všetky zložky rastliny – od koreňov po kvety – sa podľa stránky webmd používajú v ľudovom liečiteľstve.

Jej listy sa pridávajú do šalátov,  korene sa vysušia, pomelú a varia na zoštíhľujúce a očistné čaje. 

Z kvetov sa pripravuje liečivý med, sirup alebo džem. Práve púpavový džem sa rozhodne oplatí pripraviť. Je nielen chutný, ale skutočne zázračný pre zdravie.

Džem vyrobený z jej kvetov je niečím výnimočný. Je voňavý, zlatý a sladký ako med.  Stačí jesť čajovú lyžičku tejto pochúťky každý deň a zabudnete na sezónne prechladnutia aj únavu a úzkosť, tiež posilníte svoje srdce a pečeň.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Výhody púpavy pre zdravie

-je nasýtená vitamínom C, betakaroténom, ako aj zinkom, fosforom, železom, draslíkom, jódom a mangánom

-lieči bronchitídu a prechladnutie

-vďaka svojim sedatívnym a expektoračným vlastnostiam bojuje s nespavosťou, stresom, podráždenosťou

-spomaľuje starnutie pokožky

-posilňuje srdce a cievy

-znižuje krvný tlak a zabraňuje rozvoju cukrovky

Pomáha pečeni a gastrointestinálnemu traktu

-znižuje kyslosť žalúdka a je indikovaná pri ľahších formách gastritídy

-má mierny choleretický účinok

-vďaka vláknine lieči zápchu a normalizuje chuť do jedla

-zmierňuje zápal močového mechúra a močových ciest

-čistí krv a tkanivá od toxínov a jedov, odporúča sa pri otrave jedlom

-odstraňuje toxíny a rádionuklidy z pečene : tieto látky sú nebezpečné, pretože ničia bunky, urýchľujú starnutie a spôsobujú astmu, srdcové choroby a rakovinu

Ako džem vyrobiť?

Na prípravu džemu si pripravíme 350 – 400 mladých kvetov púpavy bez listov a stoniek.

Najlepšie je zbierať ich na samom začiatku kvitnutia, mimo mesta a mimo ciest.

Zalejeme studenou vodou a necháme 7 – 10 hodín máčať, aby sa horkosť rozptýlila.

Na druhý deň kvety opäť opláchneme, vytlačíme tekutinu, preložíme do hrnca a zalejeme 500 ml prevarenej vody.

Keď voda zovrie, púpavy povaríme ďalších 15–20 minút.

Pridáme 1 kg kryštálového cukru a čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a 1 veľký citrón nakrájaný aj so šupkou.

Varíme džem ďalších 7-10 minút na miernom ohni.

Keď zmes získa zlatistú medovú farbu, odstavime ho z ohňa.

Keď je džem vychladnutý, prelejeme ho cez gázu a potom necháme džem prebublať ďalšie 2 minúty.

Vychladnutý džem nalejeme do sterilných nádob a odložíme do chladničky.

Ako užívať púpavový džem, aby ste boli zdraví po celý rok

Pre pečeň . 3 lyžičky rozpustite v pohári teplého zeleného čaju alebo vody a užívajte 4-5 krát denne.

Pri nachladnutí a bronchitíde . Po dobu 10 dní si doprajte 2 polievkové lyžice džemu po každom jedle. Môžete užívať s čajom.

Pre cievy a srdce . Púpava posilňuje srdce a uvoľňuje cievy, pre lepší prietok krvi. Užite čajovú lyžičku na prázdny žalúdok denne po dobu 14 dní. Zopakujte o mesiac.

Pre dobrú imunitu . Dajte si lyžičku džemu každý deň, bez ohľadu na jedlo. Zvlášť prospešné je užívanie na križovatke ročných období – jeseň a jar.

Kontraindikácie

Aj keď sa púpavový džem osvedčil, nie každý si ho môže dopriať. O pravidelnom užívaní sa poraďte s lekárom, ale mali by ste si ho odporieť, ak:

  • ste náchylný na alergie
  • máte závažné gastrointestinálne poruchy, ako sú črevné koliky, poruchy trávenia, akútny zápal žalúdka alebo žalúdočné vredy
  • trpíte ochorením žlčových kameňov
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár