Jedzte listy púpavy, ak chcete mať zdravú krv a pečeň: Tu je RECEPT!

Púpava je jednou z prvých rastlín, ktoré kvitnú na jar, a jednou z posledných, ktorá vydrží až do neskorého leta. Hovorí sa, že práve s púpavou sa otvára a zatvára teplé obdobie.

Na liečivé účely sa podľa stránky ecosh môžu použiť všetky časti púpavy: koreň, stonky, listy a kvety.

Jednou z najvýznamnejších účinkov je to, že púpava lekárska čistí pečeň a krv

Púpavové listy – účinky

Púpavové listy veľmi dobre vplývajú na pečeň – čerstvé v surovom stave pomáhajú pri chronickom zápale pečene a tiež pri cukrovke.

Proti únave by sme vraj mali zjesť každý deň desať púpavových listov alebo stvolov. Únava sa rozplynie.

...

Púpavový list je prospešný pri dne a reumatizme, podporuje tiež slezinu.

Púpavové listy obsahuje inulín, taraxacín, vitamíny, saponín cholín, väčšie množstvo minerálnych látok a fytoncídy – to sú látky, ktoré majú podobné účinky ako antibiotiká.

Ich látky majú tiež žlčopudný účinok, ovplyvňujú tvorbu slín a žalúdočnej šťavy, regulujú stolicu, pôsobia priaznivo na metabolizmus.

Púpavový list zlepšuje chuť do jedla a trávenie.

Obsahuje vitamín C a väčšie množstvo minerálov, ktoré organizmus potrebuje. Podporuje jeho detoxikáciu, preto sa odporúča pri chronických reumatických ťažkostiach.

Pomáha pri problémoch so žalúdkom a žlčníkom, používa sa proti zápalom pečene a močových ciest, proti obličkovým kameňom a ako protihlístový prostriedok.

Listy púpavy pomáhajú obličkám, čistia pečeň, krv a regulujú telesné tekutiny

Bylinkári zaraďujú púpavy do kategórie „alternatívnych“ rastlín. Tento typ rastliny mení metabolické procesy a stimuluje funkcie vylučovacích orgánov (obličky, pečeň, pľúca, pokožka).

Púpava patrí k rastlinám, ktoré postupne obnovujú funkcie tela a zvyšuje vitalitu.

Majú aj močopudné a pečeňové účinky. Ak koreň podporuje detoxikačnú funkciu pečene, listy púpavy zvyšujú diurézu.

Diuretiká zvyčajne odstraňujú niektoré dôležité minerály v moči. Listy púpavy sú bohaté na vápnik a draslík, ktoré môžu nahradiť straty spôsobené vylučovaním.

Musíme si uvedomiť, že púpava je prospešná pri chorobách poznačených stagnáciou: krv obsahuje nadmerné množstvo tekutín.

Púpava tiež pomáha zmierňovať opuchy a predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Jedzte listy púpavy ako také! Môžete ich pridať do šalátov.

Listy sa zberajú, keď púpava nekvitne.

Smoothie na prečistenie pečene

Púpavové listy môžete použiť aj na prípravu ďalšieho nápoja, a to prečisťujúceho smoothie nápoja plného živín, ktorý priaznivo zapôsobí na pečeň i trávenie.

Vyskúšajte kombináciu s baby špenátom, banánom a jablkom.

Pridajte trochu vody a všetko dôkladne rozmixujte. Doprajte si tento chutný zelený kokteil s jedinečnou chuťou, ktorý vám pomôže očistiť telo.

Liečivý čaj z koreňa púpavy

10 g sušeného koreňa uvaríme v 600 ml vody. Privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 5 minút.

Necháme vychladnúť a pijeme počas dňa (ráno, na obed aj večer 1 šálku (200 ml).

Koreň púpavy lekárskej čistí pečeň a pokožku

Vďaka svojim močopudným a prečisťujúcim účinkom sa púpava používa pri rôznych chorobách: akné, ekzémy, zápcha, endometrióza, obličkové kamene, svrbenie, predmenštruačný syndróm.

Pomáha čistiť krv od toxínov a následne zlepšuje činnosť všetkých orgánov. Navyše je dokonca vyčistená aj pokožka.

Koreň púpavy lekárskej má afinitu k pečeni. Považuje sa za účinné stimulačné tonikum pre pečeň. Zvyšuje odtok žlče a aktivitu hepatocytov.

Zlepšenie funkcie pečene má priaznivé účinky na celé telo. Svrbivá pokožka upokojuje, pokožka vyzerá krajšie, zápcha zmizne.

Púpava odstraňuje prebytočné hormóny

Veľkú časť odpadu nahromadeného v pečeni tvorí nadbytok hormónov. A púpava ich pomáha eliminovať.

Koreň púpavy preto prispieva k hormonálnej regulácii a môže byť užitočný u žien trpiacich endometriózou, predmenštruačným syndrómom alebo syndrómom polycystických vaječníkov.

Pečeňové tonikum s púpavou

Common Wealth Center uverejnilo prospešnú tinktúru pre pečeň. Obsahuje koreň púpavy a ďalšie rastliny, ktoré podporujú funkciu pečene. Recept bol publikovaný v knihe „Bylinná medicína pre začiatočníkov“.

Potrebujeme:

40 g pestrec mariánsky

40 g nechtíka

40 g rebríčka obyčajného

28 g koreňa púpavy

28 g sladkého drievka

28 g ľubovníka bodkovaného

alkohol 45-70 stupňov

Postup:

Všetky rastliny zmiešajte v miske a vložte ich do sklenenej nádoby. Naplňte ju alkoholom a nechajte  pôsobiť 8 – 10 dní. Preceďte a tinktúru uchovávajte v tmavých fľašiach.

Môžete si vziať 1-4 kvapky, 3-4 krát denne.

Z tohto bylinného prípravku sa dá pripraviť aj čaj. Alebo môžete konzumovať iba jednoduchý čaj z koreňa púpavy, 2 – 4 šálky denne (po dobu maximálne 10 dní, potom si dajte prestávku).

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay