Púpava – najlepší prírodný pomocník pre zdravú pečeň, krv a pri chrípke je na nezaplatenie: Úžasná liečivá sila a pritom čistá príroda!

Púpavy rastú ako burina takmer na všetkých trávnatých plochách a lúkach.

 

 

Vyzerajú ako malé slniečka v tráve, ktoré vykuknú na jar medzi prvými a vydržia až do konca leta.

Úplne bežná rastlina, v ktorej sa však ukrýva neobyčajná liečivá sila.

...

Je výborným pomocníkom pri redukcii hmotnosti.

 

 

Z púpavy zúžitkujete pre liečebné účely všetky časti od koreňa až po kvet.

Púpavové hlavičky

 

 

Žlté hlavičky púpavy sú nielen ozdobou jarných lúk, ale pomôžu s pľúcnými infekciami, so žlčovými kameňmi, s jarnými alergiami, opuchmi a tiež s vysokým krvným tlakom.

Oddávna ich liečitelia považovali za elixír dlhovekosti, ktorý má veľkú moc hlavne na pečeň.

Koreň púpavy čistí pečeň aj pokožku a pomáha pri redukcii hmotnosti

Vďaka svojim diuretickým a čistiacim účinkom sa púpava používa napríklad pri kožných ochoreniach ako je akné, či ekzém.

Účinná je však aj pri zápche, obličkových kameňoch, pomáha čistiť krv od toxínov.

Tým zlepšuje funkciu všetkých orgánov. 

Vďaka týmto schopnostiam je účinná aj pri ťažkostiach s pečeňou.

 

 

Zvyšuje tok žlče a aktivitu hepatocytov.

Zlepšenie funkcie pečene má priaznivé účinky na celé telo.

Čaj z koreňa púpavy pomáha pri redukcii hmotnosti.

 

Veľká časť odpadu nahromadeného v pečeni je tvorená nadbytočnými hormónmi a púpava ich pomáha eliminovať.

Preto koreň púpavy prispieva k hormonálnej regulácii a môže byť užitočný u žien s edometriózou, predmenštruačným syndrómom alebo syndrómom polycystických vaječníkov.

Listy púpavy

Listy púpavy pomáhajú obličkám a regulujú telesné tekutiny.

Tento typ rastlín mení metabolické procesy a stimuluje funkcie vylučujúcich orgánov (obličky, pečeň, pľúca, koža).

 

 

Púpava obnovuje funkcie tela a zvyšuje vitalitu.

Koreň púpavy podporuje detoxikačnú funkciu pečene a listy zase zvyšujú diurézu.

Diuretiká zvyčajne močom vylučujú z tela aj niektoré dôležité minerály.

Púpavové listy sú bohaté na vápnik a draslík, ktorý môže vyvážiť prípadne straty pri vylučovaní.

 

 

Púpava tiež pomáha znižovať opuchy a predchádza zvýšeniu krvného tlaku. Listy púpavy sú výborné do šalátu.

Liečivé účinky púpavy:

Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy

Pomáha čistiť pečeň a obličky

Čistí krv

Antiseptické a detoxikačné účinky

Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu

Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje obličky a močové cesty

 

 

Podporuje hojenie pokožky, poranení a kožných chorôb, dezinfikuje rany

Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene

Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prevencia a liečenie Anémie

Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombinácia vápnika a vitamínov

Odstraňuje migrény, bolesti brucha a aj kĺbov a svalov

Ingrediencie na nevarený púpavový sirup:

1 liter púpavových hlavičiek (nazbierajte plnú litrovú nádobu),

500 g kryštálového cukru – môžete použiť biely aj hnedý, cukru môžete dať aj menej, podľa vlastnej chuti,

2 dcl vody.

Postup

Púpavu zbierame za slnečného počasia v čistom prostredí, ideálne na hospodárskych lúkach ďaleko od cesty alebo v lesoch.

Hlavičky púpav odstonkujeme a necháme na stole na slnku, aby z nich vyliezli chrobáčiky.

Je možné očistiť ich aj v studenej vode, ale tak prídeme nielen o hmyz, ale zároveň o peľ, čo by bola škoda.

Následne môžeme z púpavy vytrhať lupienky a zelené časti vyhodiť do kompostu.

Potom kvietky vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, napríklad zaváraninovej fľaše od uhoriek. Zasypeme ich cukrom a nádobu uzavrieme viečkom alebo aspoň potravinárskou fóliou.

Nádobu necháme stáť na okennej parapete dva dni. Občas ňou zatrasieme a premiešame jej obsah. Je vhodné, aby na nádobu svietilo slnko, cukor sa rýchlejšie rozpustí.

Po dvoch dňoch prilejeme do nádoby vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.

Hotový sirup precedíme cez plátno a vytlačíme všetku šťavu z kvetov. Prirodzene je trochu zakalený, neprekáža to. Sirup skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

Takto vydrží približne mesiac. Môžete ho používať do limonád alebo ako sladidlo.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay