zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Mnohí ich vidia vzáhrade a vôbec nepoznajú tento zázračný účinok: Tieto žlté hlávky vás liečia a stačí nathať len pár hrstí!

mnohých krajinách sa púpava považuje za koreň života a ľudia ju doslova sadia na celé púpavové plantáže. A majú na to perfektné dôvody!

Púpava je mimoriadne rozšírená rastlinka, ktorá zdobí trávniky. Aj preto, že sa dokáže rýchlo rozšíriť a na svoje prežitie nepotrebuje žiadne špeciálne podmienky, sa mnohými ľuďmi považuje za burinu.

Tento názor je však voči púpave nespravodlivý a dnes si uvedieme viacero dôvodov, prečo je to tak.

V mnohých krajinách sa púpava považuje za koreň života a ľudia ju doslova sadia na celé púpavové plantáže. A majú na to perfektné dôvody!

Foto: tojenapad.sk

Púpava má mnohé kozmetické, skrášľovacie, či potravinárske využitie.

Z tejto rastlinky je možné pripraviť vynikajúce šaláty, džemy aj liečivé odvary. Dokáže však omnoho viac!

Lieči a dodáva vitamíny

V nasledujúcich riadkoch uvedieme iba zopár dôvodov, prečo by ste mali púpave dať šancu a vpustiť ju do svojho života. Ak vám v záhradke rastú jej žlté kvety, utekajte si ju rýchlo natrhať.

Mala by radšej skončiť vo vašom košíku, než pod kosačkou.

Púpava a jej účinky na zdravie

Na prvý pohľad pekný kvet, ale táto liečivá bylina má množstvo pozitív na organizmus a preto ju určite nepodceňte.

Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy, rakoviny

Antiseptické a detoxikačné účinky

Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu

Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje obličky a močové cesty

Podporuje hojenie pokožky, poranení a kožných chorôb, dezinfikuje rany

Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene

Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prečisťuje krv, prevencia a liečenie Anémie

Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombinácia vápnika a vitamínov

Odstraňuje migrény, bolesti brucha a aj kĺbov a svalov

Foto: tojenapad.sk

Kedy zbierať púpavu?

Najlepší čas na zbieranie púpavy je práve teraz – na jar a začiatkom leta.

To však neplatí pre korene, tie by sa mali zbierať v auguste a septembri, prípadne skoro na jar – v apríli, na začiatku mája.

Prečo si prirpaviť púpavový olej a ako ho používať?

Púpavový olej sa ako liek používa celé stáročia. Dnes sa naň však zabúda a vytlačili ho moderné metódy liečby a chemické prípravky. Je však načase, aby sme si tento nenápadný liečivý zázrak pripomenuli.

Účinky púpavového oleja

Má schopnosť rýchlo zmierňovať opuch a zápal.

Masáž týmto olejom vedie k hlbokému uvoľneniu svalov a zmierneniu napätia.

Vyživuje pokožku a vytvára ochrannú vrstvu (obzvlášť prospešný je pre popraskanú a suchú pokožku).

Štúdia publikovaná v časopise KoreaMed uvádza, že púpavový olej má významný terapeutický účinok pri liečbe ochorení a poškodení kĺbov. Zmierňuje bolesť a protizápalové vlastnosti sú prospešné pri liečbe artritídy a DNI. Proti bolesti a zápalom je púpava neprekonateľná!

Masáž týmto olejom v oblasti krčnej chrbtice uvoľňuje, pôsobí proti bolesti a prinesie vám lepší spánok.

Vyrobte si svoj púpavový olej

Potrebujeme:

Púpavové kvety

Základný olej (olivový, mandľový, hroznový alebo iný rastliný olej)

Sklenenú uzatvárateľnú nádobu

Sito

Fľašu

Postup:

Vyberte si slnečný deň, alebo aspoň počkajte, kým sa ranná rosa odparí. Nazbierajte zdravé, nepoškodené kvety púpavy. Stačí, ak pohár naplníte do polovice.

Púpavové hlávky odložte na utierku a nechajte odstáť 24 hodín. Púpava obsahuje veľa vody, potrebuje preto čas, aby sa čo najviac tekutiny odparilo.

Kvety sa zmenšia, preto myslite na to, že ich treba natrhať o niečo viac. Potom púpavu vložíme do pohára a pridáme toľko oleja, aby ste púpavu celkom pokryli. Premiešame a nádobu uzavrieme.

Nádobu umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte odležať 2 týždne. 2 týždne na vylúhovanie púpavy celkom stačia, dlhší čas by mohol viesť k rozvoju plesni. Aby ste vzniku plesni počas lúhovania zabránili uistite sa, že viečko aj pohár boli pred pridaním púpavy a oleja celkom suché.

Potom púpavu sceďte a udržiavajte na chladnom, tmavom mieste. Púpavový olej vám vydrží celý rok.

Používajte na jemné masírovanie a liečivé obklady na boľavé kĺby a svaly. Vynikajúci je aj pri svalovej horúčke, na stuhnutý krk a pri bolestivých svalových kŕčoch. Poslúži vám tiež ako perfektný prostriedok na hydratáciu a ošetrenie suchej pokožky.

Ďalšie recepty z púpavy

Anémia: zmiešajte 3 lyžice púpavových kvetov a 3 lyžice pľúcnika. Pridajte 2 lyžice žihľavových listov a 1 lyžicu paliny. Všetko zalejte litrom vriacej vody a 50 ml čistého alkoholu. Roztok pite denne pred spaním.

Zápcha a nadúvanie: 1 šálku kvetov púpavy zalejte pohárom vody a varte pri nízkej teplote asi 15 minút. Odvar nechajte lúhovať pol hodiny, tri až štyrikrát za deň skonzumujte jednu polievkovú lyžicu.

Hormonálna nerovnováha: 1 trojlitrový zaváraninový pohár naplňte teplou vodou a zhruba do polovice dajte púpavové kvety. Pridajte 1 kg cukru a dobre premiešajte. Nechajte odstáť na okne po dobu asi troch týždňov, takto získaný elixír si potom pridávajte namiesto sladidla do čaju alebo do kávy.

Kožné ochorenia: 1 lyžicu drvených púpavových koreňov zalejte šálkou horúcej vody. Následne varte na miernom ohni zhruba 15 minút. Odvar ochlaďte a preceďte cez sitko, potom ho pite každý deň 15 minút pred jedlom.

Foto: tojenapad.sk

Maska na vlasy: 1 lyžicu čerstvo nasekaných púpavových listov zalejte 200 ml vriacej vody. Keď odvar ochladne, ešte mierne teplý ho vmasírujte ku korienkom vlasov a následne aplikujte po celej dĺžke vlasov. Vlasy neoplachujte, len si ich zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 30 minút. Masku následne umyte teplou vodou. Takto si posilníte a zregenerujete vlasy, ktoré sa vám prestanú mastiť.

Džem z púpavy: Potrebujete asi pol kila púpavových kvetov, ktoré dôkladne umyte a namočte na jeden deň do studenej vody, vodu môžete 2-3 krát vymeniť za čerstvú. Potom zlejte vodu a púpavu zalejte v hrnci litrom studenej vody, priveďte do varu a varte asi 10 minút. Vývar zlejte vývar do iného hrnca a poriadne doň vyžmýkajte kvety. Pridajte kilo cukru a šťavu z dvoch citrónov. Varte na miernom ohni asi hodinu a nechajte vychladnúť. Nalejte do zaváraninových pohárov a dôkladne utesnite. Aak máte slabú imunitu, pridávajte púpavový džem do koláčov alebo na palacinky.

Poznáte ďalšie dobré recepty z púpavy? Podeľte sa o ne v komentároch!

Najlepšie tipy pre zdravie