Zbierka najlepších punčových zákuskov a dezertov: 7 odskúšaných domácich receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať!

782

Najchutnejšie punčové zákusky a dezerty na jednom mieste.

Punčový koláč bez múky

Potrebujeme:

Na vrchnú a spodnú piškótu:

8 vajec

250 g cukru krupica

4 vanilkové pudingy

Na strednú piškótu:

8 vajec

250 g cukru krupica

1/2 práčku do pečiva

2 vanilkové pudingy

2 jahodové alebo malinové pudingy

Punč:

300-350 ml vody

100 ml rumu

100 g kr. cukru

Na vrch:

Punčová poleva Dr. Oetker

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme aj cukor. Pridáme postupne žĺtky a šľaháme ďalej, nakoniec pridáme aj pudingový prášok a všetko spolu šľaháme, kým sa prášok nerozpustí. 

Takto vyšľahanú hmotu rozdelíme na 2 polovice a každú upečieme zvlášť na plechu ako samostatnú piškótu. Pečieme na pelchu vystlanom papierom na pečenie, kým nie je cesto prepečené (pri 180 stupňoch).

Foto: pixabay

Stredný plát cesta: Z bielkov opäť vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a pol prášku do pečiva. Hmotu rozdelíme na dve časti, do jednej vmiešame vanilkový a do druhej ovocný pudingový prášok. Na plech vystlaný papierom striedavo pomocou lyžice vrstvíme žlté a farebné cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov rovnako, ako predchádzajúce dve piškóty.

Po vychladnutí dáme zo všetkých troch plátov dole upečenú kôrku (zákusok bude vyzerať krajšie a rovnomernejšie, taktiež lepšie nasaje punč a džem).

Ideme vrstviť. Prvý – žltý plát cesta dáme na plech, potrieme ho džemom. Pokračujeme druhým plátom cesta – tentokrát farebným. Farebný plát cesta popicháme vidličkou a prelejeme rumovým sirupom (punčom).  Ten získame tak, že vodu zvaríme s cukrom, kým sa cukor nerozpustí, keď rozvar vychladne, vmiešame rum a prelejme cez strakatý plát cesta. 

Autor: Jarmila Kovacova

Pokračujeme druhým plátom žltého cesta, ktorý tiež natrieme džemom a poriadne zatlačíme k predchádzajúcemu plátu. Zaťažíme a dáme odpočívať. Po pár hodinách obrátime a necháme odležať – ideálne do druhého dňa. Pred podávaním potrieme punčovou polevou (ja som mala kupovanú). 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Šťavnatý punčový rez na lyžičky

Potrebujeme:

Plech veľkosti 29×38 cm

9 vajec (na jednu piškótu 3 vajcia)

3x 130g práškového cukru (130 g práškového cukru = 4 kopcovité PL)

3x 130g polohrubej múky (130 g polohrubej múky = 4 kopcovité PL)

3x 80g masla (hera)

1/2 balíčka prášku do pečiva rozdeliť na tri časti

kakao

červené potravinárske farbivo

500 ml malinového sirupu (jahodového)

100 ml rumu

pikantný džem

Punčová poleva

300g práškového cukru

1čl oleja

1čl solamyl alebo maizena

malinový alebo jahodový sirup

Postup:

Budeme potrebovať tri piškóty. Jedna bude klasická, druhá kakaová a do tretej pridáme trochu červeného potravinárskeho farbiva. Žĺtky si vymiešame s cukrom a maslom, potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh. Množstvo kakaa do kakaovej piškóty prispôsobte tomu, aké silné je kakao. Odporúčame dať do kakaovej piškóty menej múky. Vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a upečieme.

Teraz si poskladáme rezy nasledovne. Ako prvú si položíme na plech kakaovú piškótu a popicháme ju vidličkou. Rum zmiešame s 1/3 sirupu a pokropíme ňou piškótu.

Takto pokropený základ potrieme pikantným džemom, napríklad marhuľovým.

Teraz si položíme ružovú piškótu, ktorú tiež popicháme vidličkou, polejeme 1/3 sirupu a natrieme džemom.

Ako poslednú si položíme navrch žltú piškótu, popicháme vidličkou a pokropíme zvyškom sirupu. Dobre popritláčame.

Na záver si pripravíme polevu. Do misy si dáme cukor, solamyl a olej. Prilejeme zohriaty sirup a dobre vymiešame. Množstvo sirupu treba odhadnúť od oka podľa toho, aby poleva nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá. Dáme vychladiť do chladničky, nakrájame a môžeme dať na stôl. Pripravte sa, že bude o ne bitka.

Nepečený pungočný rez

Potrebujeme:

Maslové sušienky – použite čo najväčšie sušienky a aspoň 2 balenia (na vyloženie plechu, aj na vrchnú vrstvu)

1 kg očistených jabĺk

150 g kryštálového cukru – prípadne podľa chuti a kyslosti jabĺk (ja som mala kyslé)

2 bal. zlatého klasu

250 ml zlatého klasu

Kôru a šťavu z 1 malého citróna

150 g mletých orechov

150 g piškót nalámaných na menšie kúsky

50 g tmavej čokolády

Na polevu:

250 g práškového cukru

3 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice čerešňovej šťavy

Na sušienky:

50 ml čerešňovej šťavy

1 lyžicu vody

1 lyžicu rumu

Postup:

Jablká nastrúhame, pridáme cukor, citrónovú šťavu a kôru, podlejeme trochou vody a preložíme na plameň a varíme, kým jablká zmäknú. Puding rozmiešame vo vode a vlejeme k jablkám. Varíme za stáleho miešania asi 2-3 minúty.

Potom zložíme z plameňa a ešte do teplej zmesi vmiešame orechy, nalámanú čokoládu a piškóty.

Plech na pečenie vyložíme sušienkami a pokvapkáme ich zmesou čerešňovej šťavy, vody a rumu (nemusíte používať rum, stačí aj aróma). Na sušienky navrstvíme jablkový krém, uhladíme a pokryjeme vrstvou sušienok, ktoré opäť pokvapkáme.

Nakoniec si pripravíme punčovú polevu. Jednoducho stačí zmiešať všetky prísady a vymiešať jednotnú tekutú polevu. Tú navrstvíme na vrchnú vrstvu sušienok a celý zákusok dáme stuhnúť do chladničky.

Punčová torta

Potrebujeme:

2x korpus

4 bielky

4 žĺtky

150 g kr. cukru

100 ml vody

100 olej

210 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

Nálev:

150 ml vody

250 g kr. cukru

100 g masla

100 ml rumu

Šťava z 2 citrónov

Šťava z 2 pomarančov

Džem na potieranie

Poleva:

250 g mletého cukru (práškového)

2 PL rumu

2 PL mlieka

Trocha potravinárskeho farbiva

Postup:

Foto: Jana Sokolová Uličná

Bielky vyšľaháme na sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vmiešame sneh. Cesto vo forme s priemerom 28 cm upečieme dozlatista a rovnako upečieme aj druhý korpus. Necháme vychladnúť vo forme.

Nálev: vodu s cukrom dáme zobrieť, potom odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej hmoty vmiešame 100 ml rumu a šťavu z citrónov a pomarančov.  Pridáme aj trochu farby.

Prvý korpus vo forme zalejeme nálevom a počkáme, kým vsiakne. Druhý korpus rozrežeme na polovicu. Jednu polovicu dobre potrieme džemom. Aj druhú polovicu potrieme džemom a ideme skladať výslednú tortu. Na dno formy dáme potretú polovicu korpusu, pokračujeme celým korpusom, druhou polovicou cesta a polevou.

Foto: Jana Sokolová Uličná

Poleva: 250 g mletého cukru, zmiešame s mliekom, rumom a trochou farbiva. Prípadne použite kupovanú polevu. Prelejeme cez vrch dezertu a necháme stuhnúť.

Punčové mini-tortičky

Potrebujeme:

Cesto:

4 vajcia

4 PL pr, cukor

4 PL teplá voda

2 PL olej

4 PL polohrubá múka

1/2 prášok do pečiva

Punčová plnka:

100g kr. cukor

3 PL vody 

1 PL kakao

2 PL rum

2 PL citrónovú šľavu 

3 PL ríbezľový džem

Punčová poleva:

200 g pr. cukor

2 PL vriacej vody

Citrónovú šťavu a potravinové farbivo

Postup:

Autor: Mária Palečková

Cesto:

Žĺtky, cukor spolu šľahať, postupne pridávať vodu, olej a múku pomiešanú s práškom do pečiva, nakoniec jemne vmiešať sneh z bielkov. Piecť na 180 st. 15 min.

Punčová plnka:

100g kr. cukor, 3 PL vody a 1 PL kakao uvariť na hustý sirup, nechať vychladnúť, potom vmiešať 2 PL rum, 2 PL citrónovú šľavu a 3 PL ríbezľový džem.

Z cesta vykrojiť kolieska, zvyšok cesta pomrviť do punčovej plnky. Naplniť tortičky plnkou a poliať punčovou polevou.

Autor: Mária Palečková

Punčová poleva:

200 g pr. cukor, pomiešať s 2 PL vriacou vodou, pridať citrónovú šťavu a potravinové farbivo.

Z jedného cesta je 10 tortičiek, ja som si upiekla 2 cestá a mám 20 tortičiek, plnka stačila do 20 ks.

Punčová roláda

Potreujeme:

2 piškóty:

2 x 5 vajec

2 x 5 lyžíc kr. cukru

2 x 5 lyžíc múky (2 lyžice polohrubej, 3 lyžice hladkej)

2 x 3 lyžice oleja

Na punč:

500 ml prevarenej vody

100 g cukru (ja dávam pol hrnčeka cukru)

Sirup jahodový

Punčová aróma

Rum

Ďalej:

Džem/marmeládu na spojenie rolád

Postup:

Každp piškótu pečieme zvlášť na plechu vysltanom papierom na pečenie, pri 180 stupňov, kým sa nezačnú oddeľovať kraje a vrch nie je zlatistý. Horúce stočíme do rolády.

Autor: Irena Chuda

Punč uvaríme tak, že si rozvaríme s cukrom. keď rozvar vychaldne, pridáme arómu, sirup a rum (všetko podľa chuti). Obe rolády spojíme džemom a vrchnú rpelejeme punčom. Nakoniec polejeme punčovou polevou – ja som mala kupovanú a ozdobíme čokoládou. Podávame vychaldené.

Foto: Irena Chuda

Vynikajúce punčové rezy podla Janky

Potrebujeme:

Na piškóty:

10 vajec

600 gramov polohrubej múky

1 a 1⁄2 bal. kypriaceho prášku

500 g kr. cukru

10 polievkové lyžice oleja

10 polievkové lyžice mlieka

Zálievka:

240 g kr cukru (zálievka)

150 ml vody

2 polievkové lyžice hustého malinového sirupu

1 kus vanilinovy cukor

2 kusy citróna

2 kusy pomaranča

100 gramov masla

1 deciliter rumu

Poleva:

(Môžete kúpiť hotovú polevu z obchodu, alebo si prirpaviť vlastnú)

250 g práškového cukru

3 polievkové lyžice umu

1 polievková lyžica hustého malin. sirupu

1 polievková lyžica mlieka aj viac podľa potreby

400 g malinového džemu

štipka červenej potravinárskej farby

Postup:

Cesto:

Upečieme si najskôr dva pláty cesta. Na jeden plát potrebujeme: 3 žĺtky, ktoré vyšľaháme so 150g kryštálového cukru, 3 PL oleja a 3 PL mlieka. 180g múky zmiešame s 1/2 balíčkom kypriaceho prášku a z bielkov ušľaháme sneh. Do žĺtkovej zmesi striedavo zľahka vmiešame múku a sneh. Cesto upečieme na plechu vystlanom papierom na 180°C asi 10-15 minút. Necháme oba pláty vychladnúť.

Posledný plát upečieme rovnako, ale potrebujeme 4 vajcia, trošku červeného farbiva, 240 g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 200 g kryštálového cukru, 4 PL oleja a 4 PL mlieka. Po upečení necháme tiež vychladnúť. Dôležité je nechať všetky pláty na papieri na pečenie.

Náplň:

Plát zo 4 vajec – červený dáme do plechu, v ktorom sa piekol a riadne ho popolievame zálievkou – necháme ju cca 30 minút vsiaknúť.

Zálievka:

Vodu a cukor necháme zvariť, aby sa cukor rozpustil, do horúceho vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Oba pomaranče a citróny poriadne vydrhneme /alebo kúpime BIO/, kôru najemno nastrúhame a vytlačíme šťavu. Do pripraveného sirupu s maslom pridáme: kôru a šťavu z citrónov a pomarančov, vanilínový cukor, malinový sirup a rum.

Jeden plát z 3 vajec natrieme džemom, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát, pomocou podložky pretočíme tak, že na vrchu bude poliaty plát ešte stále prikrytý papierom na pečenie, ktorý až teraz stiahneme.

Posledný plát z 3 vajec potrieme zvyšným džemom, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát – takže zákusok vyzerá tatko – na papieri na pečenie-plát-červený plát-plát-papier na pečenie.

Takto pripravený zákusok dobre zaťažíme a dáme do druhého dňa do chladničky. Na ďalší deň: papier na pečenie stiahneme a preklopíme zákusok na podložku, stiahneme aj druhý paier na pečenie, polejeme polevou, necháme zaschnúť a môžeme pokrájať.

Poleva:

práškový cukor dobre vymiešame s rumom, štipkou potravinárskej farby, sirupom a mliekom, aby sme získali hustejšiu polevu…

Témy:


Pridajte svoj komentár