Veľká noc sa blíži a s ňou aj príležitosť potešiť rodinu a priateľov chutným a slávnostným dezertom. Punčová torta je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Je to šťavnatá, nadýchaná a chutná torta, ktorá sa hodí na každú veľkonočnú oslavu.
V tomto článku vám predstavíme recept na punčovú tortu, ktorá je jednoduchá na prípravu a zvládne ju aj začiatočník. Naučíme vás, ako upiecť korpus, pripraviť punč a krém a ako tortu krásne ozdobiť. Autorkou receptu je pani Jana Sokolová Uličná.
Potrebujeme:
2x korpus
4 bielky
4 žĺtky
150 g kr. cukru
100 ml vody
100 olej
210 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Nálev:
150 ml vody
250 g kr. cukru
100 g masla
100 ml rumu
Šťava z 2 citrónov
Šťava z 2 pomarančov
Džem na potieranie
Poleva:
250 g mletého cukru (práškového)
2 PL rumu
2 PL mlieka
Trocha potravinárskeho farbiva
Postup:
Bielky vyšľaháme na sneh.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Vmiešame sneh.
Cesto vo forme s priemerom 28 cm upečieme dozlatista a rovnako upečieme aj druhý korpus.
Necháme vychladnúť vo forme.
Nálev:
vodu s cukrom dáme zovrieť, potom odstavíme a vmiešame maslo.
Necháme vychladnúť. Do vychladnutej hmoty vmiešame 100 ml rumu a šťavu z citrónov a pomarančov.
Pridáme aj trochu farby.
Prvý korpus vo forme zalejeme nálevom a počkáme, kým vsiakne.
Druhý korpus rozrežeme na polovicu. Jednu polovicu dobre potrieme džemom.
Aj druhú polovicu potrieme džemom a ideme skladať výslednú tortu.
Na dno formy dáme potretú polovicu korpusu, pokračujeme celým korpusom, druhou polovicou cesta a polevou.
Poleva:
250 g mletého cukru, zmiešame s mliekom, rumom a trochou farbiva.
Prípadne použite kupovanú polevu. Prelejeme cez vrch dezertu a necháme stuhnúť.
Zdobenie
Existuje mnoho spôsobov, ako ozdobiť punčovú tortu. Tu je niekoľko nápadov:
Šľahačka: Šľahačka je klasická ozdoba punčovej torty. Môžete ju nastriekať na vrch torty a ozdobiť ju rôznymi ozdobami, ako sú napríklad čokoládové hoblinky, kandizované ovocie alebo veľkonočné vajíčka.
Čokoládová poleva: Čokoládová poleva je ďalšia klasická ozdoba punčovej torty. Môžete ju rozotrieť na vrch torty a ozdobiť ju rôznymi vzormi, ako sú napríklad vlny alebo mriežky.
Marcipán: Marcipán je skvelý materiál na ozdobu torty. Môžete z neho vymodelovať rôzne tvary, ako sú napríklad kvety, zvieratká alebo veľkonočné symboly.
Ovocie: Ovocie je zdravá a osviežujúca ozdoba punčovej torty. Môžete použiť čerstvé ovocie, ako sú napríklad jahody, maliny alebo marhule, alebo kandizované ovocie.
Orechy: Orechy dodajú punčovej torte chrumkavosť a chuť. Môžete použiť nasekané orechy, ako sú napríklad vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle.
Sušené kvety: Sušené kvety dodajú punčovej torte romantický a elegantný vzhľad. Môžete použiť rôzne druhy sušených kvetov, ako sú napríklad levanduľa, ruže alebo slamienky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)