plny-hrniec_transparent_negativ.png

Miliónová punčová torta: Šťavnatá, lahodná a viete ju rýchlo pripraviť – lepší dezert nemajú ani v cukrárni!

Úžasný recept na punčovú tortu, ktorú jednoducho musíte skúsiť. Je fantasticky šťavnatá a pritom jednoduchá na prípravu. Autorkou receptu je pani Jana Sokolová Uličná.

Veľká noc sa blíži a s ňou aj príležitosť potešiť rodinu a priateľov chutným a slávnostným dezertom. Punčová torta je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Je to šťavnatá, nadýchaná a chutná torta, ktorá sa hodí na každú veľkonočnú oslavu.

 

 

V tomto článku vám predstavíme recept na punčovú tortu, ktorá je jednoduchá na prípravu a zvládne ju aj začiatočník. Naučíme vás, ako upiecť korpus, pripraviť punč a krém a ako tortu krásne ozdobiť. Autorkou receptu je pani Jana Sokolová Uličná.

Potrebujeme:

2x korpus

4 bielky

4 žĺtky

150 g kr. cukru

100 ml vody

100 olej

210 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

Nálev:

150 ml vody

250 g kr. cukru

100 g masla

100 ml rumu

Šťava z 2 citrónov

Šťava z 2 pomarančov

Džem na potieranie

Poleva:

250 g mletého cukru (práškového)

2 PL rumu

2 PL mlieka

Trocha potravinárskeho farbiva

Postup:

 

 

Bielky vyšľaháme na sneh.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Vmiešame sneh.

Cesto vo forme s priemerom 28 cm upečieme dozlatista a rovnako upečieme aj druhý korpus.

Necháme vychladnúť vo forme.

Nálev:

vodu s cukrom dáme zovrieť, potom odstavíme a vmiešame maslo.

Necháme vychladnúť.  Do vychladnutej hmoty vmiešame 100 ml rumu a šťavu z citrónov a pomarančov. 

Pridáme aj trochu farby.

 

 

Prvý korpus vo forme zalejeme nálevom a počkáme, kým vsiakne.

Druhý korpus rozrežeme na polovicu. Jednu polovicu dobre potrieme džemom.

Aj druhú polovicu potrieme džemom a ideme skladať výslednú tortu.

Na dno formy dáme potretú polovicu korpusu, pokračujeme celým korpusom, druhou polovicou cesta a polevou.

Poleva:

 

 

250 g mletého cukru, zmiešame s mliekom, rumom a trochou farbiva.

Prípadne použite kupovanú polevu. Prelejeme cez vrch dezertu a necháme stuhnúť.

Zdobenie

Existuje mnoho spôsobov, ako ozdobiť punčovú tortu. Tu je niekoľko nápadov:

Šľahačka: Šľahačka je klasická ozdoba punčovej torty. Môžete ju nastriekať na vrch torty a ozdobiť ju rôznymi ozdobami, ako sú napríklad čokoládové hoblinky, kandizované ovocie alebo veľkonočné vajíčka.

Čokoládová poleva: Čokoládová poleva je ďalšia klasická ozdoba punčovej torty. Môžete ju rozotrieť na vrch torty a ozdobiť ju rôznymi vzormi, ako sú napríklad vlny alebo mriežky.

 

 

Marcipán: Marcipán je skvelý materiál na ozdobu torty. Môžete z neho vymodelovať rôzne tvary, ako sú napríklad kvety, zvieratká alebo veľkonočné symboly.

Ovocie: Ovocie je zdravá a osviežujúca ozdoba punčovej torty. Môžete použiť čerstvé ovocie, ako sú napríklad jahody, maliny alebo marhule, alebo kandizované ovocie.

Orechy: Orechy dodajú punčovej torte chrumkavosť a chuť. Môžete použiť nasekané orechy, ako sú napríklad vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle.

Sušené kvety: Sušené kvety dodajú punčovej torte romantický a elegantný vzhľad. Môžete použiť rôzne druhy sušených kvetov, ako sú napríklad levanduľa, ruže alebo slamienky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes