zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Zabudnite na drahé lieky, táto potravina je hotový zázrak: Záchrana pre pankreas, kosti a prevencia infarktu!

Kedysi ho mali naši predkovia na stole takmer denne. Pšeno (lúpané proso) je bezlepková obilnina, čo je veľkou výhodou, pretože ju môžu konzumovať aj Celiatici, malé deti, starší ľudia a aj Diabetici.

Táto obilnina je ešte aj zásaditá, čiže neprekysľuje organizmus.

Pšeno je vlastne jadro (vnútro pod obalom) prosa.

 

 

Obal (šupka) z prosa je ľudskému telu ťažko stráviteľný. Preto sa používa na konzumáciu len jadro prosa a to je pšeno.

Vnútro prosa, teda pšeno sú malé žlté guličky, ktoré majú sladkú chuť.

Táto obilnina má množstvo zdravotných pozitív a je vďačným „čističom“ ľudského tela.

Čo obsahuje pšeno (lúpané proso)?

 

 

Pšeno obsahuje kopu účinných látok pre dobré a rýchle trávenie.

Vláknina, dobré tuky, minerálne a vitamíny sú zárukou dobrého zdravie.

Voda, tuk, bielkoviny, sacharidy, draslík, fosfor, železo, vláknina, vápnik, meď, mangán, magnézium, sodík, selén, zinok, vitamíny B, E, K a kyselinu listovú.

Účinky – pšeno a zdravie

 

 

Foto: otozh.com.ua

 

Toľko pozitívnych účinkoch v jednej potravine je skutočne úctihodných.

Pšeno alebo lúpané proso sa Vám oplatí konzumovať a môžete ho jesť aj počas chudnutia.

Zvyšuje funkciu imunitného systému

Detoxikuje telo a tráviaci systém

Pomoc pankreasu 

 

 

Rozpúšťa obličkové a žlčníkové kamene

Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie

Odkysľuje žalúdok (kyselina, pálenie záhy)

Podporuje krvotvorbu (chudokrvnosť, anémia)

Podporuje (spevňuje) kostné tkanivo (Osteoporóza)

Udržiava pevné kosti, zuby, vlasy, nechty

Vhodný v tehotenstve zabezpečí zdravý vývoj plodu

Chudnutie

 

 

Pšeno (lúpané proso) patrí do kategórie vyššej energetickej hodnoty, ale to nič nemení na tom, že má oveľa viac zdravotných pozitív, ako ktorákoľvek iná potravina.

Pri chudnutí Vám odporúčam jesť potraviny zo pšena na raňajky, alebo počas dňa obed, večera ale len ak na raňajky pšeno nebolo.

Naštartuje Vám vyprázdňovanie, trávenie a aj metabolizmus, takže všetko čo počas dňa prijmete, hneď aj spálite (týka sa to samozrejme len zdravých a ľahkých potravín).

Chráni srdce a cievny systém

 

 

Foto: otozh.com.ua

 

pšeno je výborný spojenec pre srdce a cievy – zlepšuje ich stav, elasticitu a dodáva do cievneho systému potrebné látky pre jeho správnu funkciu.

Ide tiež o vynikajúcu prevenciu pred infarktom a ďalšími cievnymi potiažami.

Pre obličky a žlčník

Aj pre tieto orgány je pšeno veľmi potrebné a prospešné. Jeho pravidelná konzumácia totižto pomáha rozpúšťať obličkové aj žlčnikové kamene a prispieva k zdravej fukcií týchto orgánov.

Ako ho pripraviť pre každodenné použitie?

Najskôr pšeno dôkladne umyte.

 

 

Potom ho sparte vriacou vodou.

Prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť).

Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku.

Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásob­ne zvýši.

Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny.

Varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou.

Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšena olivovým olejom, bude lahodnejšie.

 

Foto: pixabay

 

Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok. Primiešajte do nej posekané voňavé vňate.

Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.

Očistná kúra pankreasu za 21 dní

Ak ste sa už streli s bolesťami pankreasu, skúste túto regeneračnú kúru.

Stačí, ak po dobu 21 dní vymeníte večeru za túto kašu (prípadne iný chod počas dňa).

Potrebujeme:

 

 

200 g pšena

2 litre vody

300 g tekvice

Trochu masla

Postup:

Pšeno uvaríme vo vriacej vode.

 

 

Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle.

Tekvicu pridáme k pšenu a necháme rozvariť, kým nevznikne konzistencia pyré.

Nakoniec vmiešame maslo a je to.

Zdroj, titulná foto: otozh.com.ua

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie