Pšeničné otruby sú zásobárňou živín. Obsahujú veľa nerozpustnej vlákniny, ktorá v modernej strave často chýba a okrem toho je bohatá na minerály, vitamíny B-komplexu (B1, B6, B9), vitamín E a antioxidanty (hlavne fenolové zlúčeniny). Ako uvádza zdroj lataifas, pšeničné otruby vám môžu pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach!
Obezita
Ak máte problém s váhou, konzumujte aspoň 1 lyžicu otrubového prášku pred každým jedlom. Akonáhle sa dostanú do žalúdka, vlákna v nej zväčšia svoj objem a dodajú pocit sýtosti, čo zabráni konzumácii veľkého množstva jedla.
Problém s trávením
Okrem vlákniny obsahujú pšeničné otruby enzýmy, ktoré aktivujú trávenie a pomáhajú spaľovať prijatú potravu. V prípade problémov s trávením si môžete dať 1/2 lyžičky otrubového prášku vždy pred a po jedle. Je to užitočný prostriedok na prevenciu nepohodlia spôsobeného tráviacimi ťažkosťami ako sú nadúvanie, plynatosť, príznaky kolitídy.
Zápcha
V tomto prípade sa odporúča macerácia otrúb. Pôsobia laxatívne a ak trpíte chronickým problémom, pohár macerovaných otrúb by ste mali konzumovať vždy ráno nalačno a pred večerou.
Žlčníkové kamene
Otruby pomáhajú pri prevencii aj liečbe žlčníkových kameňov. Vezmite 1/2 lyžičky otrúb pred a po jedle.
Akné a citlivá pokožka
V prípade citlivej alebo aknóznej pokožky, ale aj pri alergii užívajte 1 pohár macerovaných otrúb denne po dobu minimálne 1 mesiaca.
Podráždená pokožka
Obklady z macerovaných otrúb aplikujte 2-krát denne na postihnuté miesto, najlepšie ráno a večer. Nechajte pôsobiť na pokožke najmenej 10 minút.
Psoriáza
Filtráciou macerovaných otrúb si vytvorte pastu, natrite ju na kúsok gázy a priložte na miesta postihnuté psoriázou. Tento postup sa odporúča vykonávať 1-krát denne. Takisto sa odporúča konzumovať stravu bohatú na surové potraviny rastlinného pôvodu a pomáha tiež púpava a žihľava.
Postup na macerované otruby
Vložte 2 – 3 lyžice otrúb do pohára s vodou a nechajte pôsobiť cez noc alebo 8 – 10 hodín. Na druhý deň tekutinu vypite a usadenú pastu na dne pohára skonzumujte. Liečba by mala trvať minimálne 2 týždne a maximálne 2 – 3 mesiace.
Postup na otrubový prášok
Vložte otruby do mlynčeka na kávu a pomeľte, kým nevznikne jemný prášok. Prášok sa podáva ako taký, 1 lyžička pred a po jedle alebo sa môže pridať do šalátov, polievok, vývarov a iných jedál. Je užitočný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo zlepšiť trávenie. Môže to byť dlhodobá kúra po dobu 6 – 12 mesiacov.