plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neporovnateľný slivkový koláč z jarmoku, jemný ako pena: Kým sú ešte slivky, určite ho skúste – je neskutočný!

Fantastický slivkový koláč jemný ako pena. Za nás najlepší jesenný recept!

Fantastický slivkový koláč jemný ako pena. Za nás najlepší jesenný recept!

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 20 cm x 35 cm

1 a 1/3 šálky hladkej múky (230 g)

2 smotanové pudingy (2 x 35 g – 40 g)

1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva (7 g)

pol kocky rozpusteného masla (100 g)

1/2 šálky cukru (100 g)

1 veľké vajíčko

2 polievkové lyžice kyslej smotany (50 g)

3/4 šálky mlieka (150 g)

slivky (umyté a rozpolené) približne 500 g

Sneh:

5 vaječných bielkov (žĺtky sa môžu zmiešať s lyžičkou cukru a zmraziť alebo pripraviť lahodnú vanilkovú smotanu, napríklad TU )

3/4 šálky cukru (150 g)

vanilkový alebo smotanový puding, bez cukru (40 g)

Na koniec:

Približne 50 g mandľových vločiek

Potrebujeme:

Vyberte smotanu, mlieko a vajce z chladničky asi hodinu pred pečením.

Rúru nastavte na 175 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Zmiešajte v miske múku, puding aj prášok do pečiva.

Potom nalejte rozpustené maslo do samostatnej misky, pridajte cukor a chvíľu premiešajte lyžičkou alebo šľahačom tak, aby sa všetko spojilo. Potom pridajte vajíčko, smotanu a mlieko.
Zmiešame tak, aby sme vytvorili jednotnú hmotu. Potom pridáme suché prísady a znova premiešame, aby sme vytvorili hladké cesto. Najlepšie je urobiť to ručne, bez mixéra.
Nalejte hotové cesto do pripraveného plechu na pečenie, dajte na vrch slivky.

Pečieme koláč asi 35 – 40 minút.

Po 30 minútach od chvíle, keď vložíme cesto do rúry, začneme šľahať sneh. Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh (7-10 minút), potom všľaháme pudingový prášok a zmes nanesieme na upečené cesto. Vložíme späť do rúry, znížime teplotu na 150 stupňov.

Koláč pečieme asi 15 – 20 minút .

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes