plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lacné a také výborné, že sa hostia zalizovali za ušami: Prvotriedne pagáčiky zo zvyšných zemiakov!

Prvýkrát som pripravila na Veľkú noc, kedže mi zvýšili zemiaky z príprav šalátu. Hostia z nich boli takí nadšení, že si iné dobroty od výmyslu sveta ani nevšímali.

Tento recept som prednedávnom našla na internete a povedala som si, že ho skúsim. Prvýkrát som pripravila na Veľkú noc, kedže mi zvýšili zemiaky z príprav šalátu. Hostia z nich boli takí nadšení, že si iné dobroty od výmyslu sveta ani nevšímali. Odvtedy som už hádam robila každý týždeň a stále sa ich nevieme dojesť.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

100 ml oleja

350 ml mlieka

2 žĺtky

1 lyžicu kr. cukru

¾ kocky droždia

1 lyžičku soli

Na náplň:

150-200 g zemiakov

100-120 g masla

1 vajce na potretie

Postup:

V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom pridáme obe múky, soľ, olej a nakoniec aj žĺtky. Vareškou premiešame hmotu,a by sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.

Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesiem a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.

Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.

Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto gurmanija

Najlepšie recepty na dnes