plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prvé kvasené uhorky v tomto roku – podľa najlepšieho starého receptu: Tomuto sa nevyrovnajú ani tie zavárané!

Výborný starý recept na kvasené uhorky tak, ako ich robila aj naša starká. Keď mám chuť, spravím 2-3 poháre. Pár dní a sú hotové.

Potrebujeme:

1,5 l vody – na dva klasické poháre na zaváranie (7 dcl)

1,5 lyžice soli

Krajce chleba – ideálne staršie, môže byť aj hrianka

Uhorky

Postup:

Uhorky umyjeme, odrežme z nich končeky a priečne prekrojíme do kríža. Na dno pohára dáme kôpor a naň uložíme do pohára uhorky. Na vrch uložíme krajec chlebíka – ak robíte do väčšieho pohára, na vrch uložte viacej krajcov chlebíka.

Prevaríme  vodu a keď voda zovrie dáme do nej 1,5 polievkovej lyžice soli,vypneme a keď je vlažná zalejeme uhorky s chlebíkom. Prikryjeme tanierikom, zaťažíme a necháme na teplom mieste  a zalejem vodou zo soľou.Dobre je keď sú uhorky na teplom mieste (napr. do okna).

Keď sú už uhorky vykvasené (trvá to 2-3 dni) vyberieme z fľaše, preložíme do inej – čistej a zalejem precedenou šťavou. Uchovávame v chladničke.

Niekto pridáva aj kúsok koreňa chrenu, cesnak, listy viniča, ocot a cukor. Ja ich robím len takto a som veľmi spokojná.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes