plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prudko žravé oškvarkové pagáče podľa starkej: V našej rodine idú na odbyt, z plechu zmiznú ešte teplé!

Tieto pagáče chystám skoro každý víkend. Sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako skvelé chrumkáče k vínečku. Ak sa večer chystáte pozerať hokej, určite napečte aspoń 2 plechy, určite pôjdu na odbyt.

Tieto pagáče chystám skoro každý víkend. Sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako skvelé chrumkáče k vínečku. Ak sa večer chystáte pozerať hokej, určite napečte aspoń 2 plechy, určite pôjdu na odbyt.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

2 lyžice masti

2 žĺtky

300 ml kyslej smtoany

30 g čerstvého droždia

50 ml mlieka

Soľ – asi 1 lyžičku

1 lyžičku cukru

400 g oškvarkov

Na potieranie: 1 vajce

Postup:

V teplom mlieku rozmelíme kvasnice, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások. Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, masť, žĺtky, smotanu a pridáme aj kvások. premiešame a pridáme soľ. Vypracujeme jednotné cesto – podľa potreby pridajte múku alebo kyslú smotanu/mlieko. Cesto necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste.

Teraz ideme naprekladanie cesta. Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto, rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a potrieme oškvarkami. Teraz cesto preložíme – zo všetkých strán do stredu. Prikryjeme a takto poskladané necháme cesto podkysnúť 30 minút. Znovu rozvaľkáme, preložíme a celkovo postup zopakujeme 3 x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, vykrojíme pagáčiky a kým sa rúra zahreje, necháme podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pri teplote 190-200 stupňov pečieme asi 15-20 minút, prípadne podľa potreby.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: retrograd

Najlepšie recepty na dnes