Moja rodina vyhlásila, že ide asi o najlepší tvarohový koláč, aký sme kedy mali na stole.
Tajomstve je v tom úžasnom kréme so Salkom, ktorý si určite zamilujete.
Recept robím už 9 rokov a je od šikovnej pani Petra B. (Gitty), ktorá sa s receptom podelila na internete. Určite skúste.
Potrebujeme:
200 g polohrubej múky
4 vajcia
150 g práškového cukru
4 lyžice teplej až horúcej vody
Na vrch:
1 marmeláda alebo džem
1,5 balíčka piškót
rum + voda (cca 1dcl v pomere 1: 1)
čokoládová poleva (či čokoláda na varenie + kúsok tuku)
Krém:
1 Salko alebo už hotové Salko Karamel
1 tvaroh (odporúčam vaničkový nie nízkotučný)
kocka masla – 250 g
Papier na pečenie
Postup:
Ideálne je pracovať s kupovaným karamelovým salkom, ale ak nemáte, vyrobíte si ho sami z obyčajného Salka.
Celú neotvorenú konzervu Salka dáme do vody a cca 2 hodiny varíme (vodu dolievame, aby bola plechovka stále pri varu pod vodou), v tej istej vode potom necháme vychladnúť.
Vychladnuté Salko otvoríme a vyšľaháme s maslom a tvarohom.
Piškóta:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridávame po lyžiciach vodu.
Potom vmiešame múku, nakoniec sneh z bielkov.
Všetko optrne premiešame a rozotrieme na vymastený a vysypaný plech či na papier na pečenie a upečieme.
Prípadne môžete použiť svoj obľúbený recept na korpus.
Vychladnutý korpus potrieme marmeládou a uložíme naň piškóty, ktoré sme navlhčili vo vode s rumom (1: 1) alebo v káve.
Potom potrieme karamelovým krémom a polejeme čokoládovou polevou.
Pokiaľ chcete mať povrch dvojfarebný ako ja, tak ešte vidličkou robíme vlny až do krému, aby sa to prepojilo.
Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme hodovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Recept aj s fotopostupom nájdete TU.