Prudko návykové cesnakové paličky: Jeden plech nikdy nestačí!

Niečo dobré na domáce chrumkanie? Čo tak vynikajúce cesnakové tyčinky, ktoré sú také vynikajúce, že keď ich raz ochutnáte, nebudete vedieť prestať! :-)

Niečo dobré na domáce chrumkanie? Čo tak vynikajúce cesnakové tyčinky, ktoré sú také vynikajúce, že keď ich raz ochutnáte, nebudete vedieť prestať! :-)

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie

1 bal. prášku do pečiva

100 g masla

50 g bravčovej masti

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 g margarínu na pečenie

250 g údeného syra

½ lyžičku soli

2 lyžičky grilovacieho korenia

4 strúčiky cesnaku

1 žĺtok

Na potretie:

1 vajce

Na posypanie:

Rascu, semienka podľa chuti

Postup:

V miske zmiešame smotanu s tukom (maslom, margarínom a masťou), pridáme pretalčený cesnak, žĺtok a najemno nastrúhaný syr. Premiešame a postupne pridávame múku s práškom do pečiva, soľ, korenie a vypracujeme vláčne cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.

Cesto preložíme na pracovnú dosku (netreba dosku posypávať múkou) a rozvaľkáme ho na plát hrubý 3-5 mm. Cesto je nelepšie vaľkať cez mikroténový sáčok.

Z cesta vykrajujeme jednotlivé tyčinky. Vajíčko rozmiešame s trochou soli (soľ môžeme vynechať) a touto zmesou potrieme tyčinky a posypeme semienkami alebo rascou (prípadne kombináciou oboch).

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 200 stupňov pečieme, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Tyčinky vydržia celý týždeň – teda pokiaľ sa nezjedia.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: bucataras