zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Proti zápalu hrdla, aj na kašeľ! S týmto domácim chrenovým zázrakom choroba nemá šancu.

Chren môžete použiť nielen v kuchyni v kombinácii s chutným jedlom, ale aj pri liečení kašľa a zápalu mandlí, či hrdla. Šťava z chrenu má antibakteriálne účinky a preto je vynikajúca práve pri spomínaných ťažkostiach.

Potrebujeme:

koreň chrenu

trstinový sirup

Postup:

Čerstvý koreň si dôkladne umyjeme, očistíme a postrúhame na jemno. Pridáme cukor podľa chuti a dôkladne premiešame. Takto pripravenú zmes necháme 12 hodín odležať v chladničke. Cukor sa v chrene rozpustí a tak vznikne sirup. Na druhý deň si sirup scedíme cez husté sito alebo cez gázu, nalejeme do sklenenej nádoby a uskladníme v chladničke. Spotrebujte do 4-5 dní. Nakoľko tepelnou úpravou by chren stratil svoje liečivé účinky, je dôležité jeho studené spracovanie. Pri dlhodobom užívaní pripravte vždy čerstvý.

Dávkovanie:

Užívame pri bolestiach hrdla, alebo kašli 3x denne 1 PL lyžicu. Sirup sa neodporúča tehotným ženám.

Zdroj: povvi.com

Ďalšie účinky chrenu na zdravie

  • Silne podporuje obranyschopnosť
  • Antiseptické – protizápalové účinky
  • Antibiotické účinky
  • Prečisťuje krv
  • Zlepšuje zrak
  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • Prevencia pred vznikom rakoviny
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Znižuje vysoký cholesterol z krvi
  • Zvyšuje krvný tlak
  • Udržiava pevné a čisté cievy
  • Čistí dýchací systém od hlienov
  • Močopudné účinky – odvodňuje nadbytočnú vodu
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Lieči zápaly v močových cestách a obličkách
  • Zlepšuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Podporuje vyprázdňovanie
  • Podporuje rýchlosť metabolizmu – chudnutie
  • Urýchľuje pálenie podkožného tuku a tuku v potrave
  • Odstraňuje migrénové stavy – bolesti hlavy
  • Dodáva telu energiu
  • Zvyšuje pozornosť a pamäť

Elixír pre zdravie a na chudnutie

Medzi  zložkami elixíru nájdete najsilnejšie prírodného zložky ako citrón, chren, zázvor a škoricu. Ako to funguje? Po prvé, vitamín C v citróne reguluje spaľovanie tukov, čo znamená, že zohráva úlohu nielen pri posilňovaní imunitného systému, ale aj pri metabolizme a absorpcii tuku.

Škorica ovplyvňuje  chuť na sladké, pretože reguluje hladinu inzulínu v tele, a preto pôsobí ako samotný inzulín, čo môže znížiť hladinu cukru v krvi. Navyše škorice výrazne stimuluje metabolizmus.

Chren nie je náhodou podávaný k  tradičným tučným potravinám. Dokáže totižto rýchlo stimulovať trávenie, čo uľahčuje telu zvládnuť príjem ťažko stráviteľných druhov mäsa, tukov a olejov.

Rovnakým spôsobom bude chren pôsobiť na nadbytočný tuk uloženým vo vašom tele, ak ho prijímate pravidelne v malých dávkach.  Okrem toho, chren je bohatý na vitamín C a B obsahuje železo, vápnik a horčík.

Zázvor, okrem toho, že je schopný slúžiť veľmi dobre počas prechladnutia, pomôže vám zbaviť sa tuku, pretože tiež zlepšuje trávenie.

Potrebujeme:

  • 130 g čerstvého chrenu
  • 3-4 čajové lyžičky medu
  • 3 citróny
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 2 cm čerstvého zázvoru

Postup:

Ošúpte zázvor, pridajte citrónovú šťavu, med a škoricu a chren a dôkladne premiešajte v mixéri. Vložte ju do čistého pohára, zatvorte ho a uložte do chladničky.

Užívanie:

Každé ráno používame jednu čajovú lyžičku zmesi, aby sme jedli na prázdny žalúdok, s druhou čajovou lyžičkou večer pred spaním.

Chrenový ocot proti bolestiam hlavy

Pomáha pri bolestiach hlavy, zápaloch nervov a neuralgii. Nastrúhaný chren zalejeme octom tak, aby hladina siahala 2 cm nad vrstvu chrenu. Nádobu na osem dní ponecháme pri izbovej teplote. Potom obsah prelisujeme. Bolestivé miesta potierame niekoľkokrát denne.

 

Najlepšie tipy pre zdravie