Chren môžete použiť nielen v kuchyni v kombinácii s chutným jedlom, ale aj pri liečení kašľa a zápalu mandlí, či hrdla. Šťava z chrenu má antibakteriálne účinky a preto je vynikajúca práve pri spomínaných ťažkostiach.
Potrebujeme:
koreň chrenu
trstinový sirup
Postup:
Čerstvý koreň si dôkladne umyjeme, očistíme a postrúhame na jemno. Pridáme cukor podľa chuti a dôkladne premiešame. Takto pripravenú zmes necháme 12 hodín odležať v chladničke. Cukor sa v chrene rozpustí a tak vznikne sirup. Na druhý deň si sirup scedíme cez husté sito alebo cez gázu, nalejeme do sklenenej nádoby a uskladníme v chladničke. Spotrebujte do 4-5 dní. Nakoľko tepelnou úpravou by chren stratil svoje liečivé účinky, je dôležité jeho studené spracovanie. Pri dlhodobom užívaní pripravte vždy čerstvý.
Dávkovanie:
Užívame pri bolestiach hrdla, alebo kašli 3x denne 1 PL lyžicu. Sirup sa neodporúča tehotným ženám.
Zdroj: povvi.com
Ďalšie účinky chrenu na zdravie
- Silne podporuje obranyschopnosť
- Antiseptické – protizápalové účinky
- Antibiotické účinky
- Prečisťuje krv
- Zlepšuje zrak
- Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
- Prevencia pred vznikom rakoviny
- Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
- Znižuje vysoký cholesterol z krvi
- Zvyšuje krvný tlak
- Udržiava pevné a čisté cievy
- Čistí dýchací systém od hlienov
- Močopudné účinky – odvodňuje nadbytočnú vodu
- Prečisťuje obličky a močové cesty
- Lieči zápaly v močových cestách a obličkách
- Zlepšuje trávenie
- Odstraňuje plynatosť
- Podporuje vyprázdňovanie
- Podporuje rýchlosť metabolizmu – chudnutie
- Urýchľuje pálenie podkožného tuku a tuku v potrave
- Odstraňuje migrénové stavy – bolesti hlavy
- Dodáva telu energiu
- Zvyšuje pozornosť a pamäť
Elixír pre zdravie a na chudnutie
Medzi zložkami elixíru nájdete najsilnejšie prírodného zložky ako citrón, chren, zázvor a škoricu. Ako to funguje? Po prvé, vitamín C v citróne reguluje spaľovanie tukov, čo znamená, že zohráva úlohu nielen pri posilňovaní imunitného systému, ale aj pri metabolizme a absorpcii tuku.
Škorica ovplyvňuje chuť na sladké, pretože reguluje hladinu inzulínu v tele, a preto pôsobí ako samotný inzulín, čo môže znížiť hladinu cukru v krvi. Navyše škorice výrazne stimuluje metabolizmus.
Chren nie je náhodou podávaný k tradičným tučným potravinám. Dokáže totižto rýchlo stimulovať trávenie, čo uľahčuje telu zvládnuť príjem ťažko stráviteľných druhov mäsa, tukov a olejov.
Rovnakým spôsobom bude chren pôsobiť na nadbytočný tuk uloženým vo vašom tele, ak ho prijímate pravidelne v malých dávkach. Okrem toho, chren je bohatý na vitamín C a B obsahuje železo, vápnik a horčík.
Zázvor, okrem toho, že je schopný slúžiť veľmi dobre počas prechladnutia, pomôže vám zbaviť sa tuku, pretože tiež zlepšuje trávenie.
Potrebujeme:
- 130 g čerstvého chrenu
- 3-4 čajové lyžičky medu
- 3 citróny
- 2 čajové lyžičky škorice
- 2 cm čerstvého zázvoru
Postup:
Ošúpte zázvor, pridajte citrónovú šťavu, med a škoricu a chren a dôkladne premiešajte v mixéri. Vložte ju do čistého pohára, zatvorte ho a uložte do chladničky.
Užívanie:
Každé ráno používame jednu čajovú lyžičku zmesi, aby sme jedli na prázdny žalúdok, s druhou čajovou lyžičkou večer pred spaním.
Chrenový ocot proti bolestiam hlavy
Pomáha pri bolestiach hlavy, zápaloch nervov a neuralgii. Nastrúhaný chren zalejeme octom tak, aby hladina siahala 2 cm nad vrstvu chrenu. Nádobu na osem dní ponecháme pri izbovej teplote. Potom obsah prelisujeme. Bolestivé miesta potierame niekoľkokrát denne.