Zabudnite na ocot a jedlú sódu, na zapáchajúcu a zašlú bielizeň je toto omnoho lepšie: Rozdiel už po jednom praní!

Napriek pridávaniu aviváže prádlo zvláštne zapáchalo a keď čakáte sviežu vôňu čerstvo vypranej bielizne, toto zistenie nie je ničím príjemným.

Tento tip som poznala dlho, ale keďže sa všade hovorilo o úžasných vlastnostiach octu, nevyskúšala som to.

 

 

Problém bol však v tom, že hoci sa stav mojej práčky a aj bielizne sa síce po pridávaní octu mierne zlepšil.

Stále to však nebolo celkom „ono“.

Napriek pridávaniu aviváže prádlo zvláštne zapáchalo a keď čakáte sviežu vôňu čerstvo vypranej bielizne, toto zistenie nie je ničím príjemným.

Keďže periem takmer denne, rozhodla som sa, že pri jednom praní vyskúšam starý trik.

 

 

Celé kúzlo spočíva v tom, že pridám do práčky aj balík prášku do pečiva.

Vôbec mi to nebolo ľúto, preto som zistila, že balíček je pár dní po záruke (určite by to v ceste nevadilo, no aspoň som mala motiváciu vyskúšať ho inak :-)).

Ako postupovať?

Robila som všetko ako zvyčajne.

 

 

Do dávkovačov som pridala prací prášok aj aviváž, priamo do bubna som však nasypala aj balíček prášku do pečiva.

Výsledok uvidíte a najmä ucítite hneď, ako bielizeň vyberiete z bubna.

„Prášok do pečiva dokáže dokonale odstrániť zatuchnutý zápach z textilných vlákien, rozjasňuje a osviežuje bielizeň!“

 

 

Aj po vysušené budete cítiť, že prádlo je jemné a to dokonca aj uteráky, ktoré sa už po pár praniach stávajú drsnými a tvrdými.

Myslíte si, že je jedno, či do práčky pridáte jedlú sódu alebo prášok do pečiva?

Zatiaľ čo pri pečení ich za určitých podmienok môžete zameniť, v oblasti prania to také jednoduché nie je.

 

 

Prášok do pečiva obsahuje iba 30% hydrogénuhličitanu sodného a 70% ďalších zložiek, akými je napríklad monokalciumfosfát či síran hlinitý.

Tieto zlúčeninu spolu vytvárajú kyslú reakciu, zatiaľ čo jedlá sóda sa prejavuje zásaditou reakciou.

 

Čo to znamená v praxi?

 

 

Prášok do pečiva dokáže účinne neutralizovať kyslé zložky, ktoré uviazli v texitilných vláknách.

Použitie sódy by na tieto zložky pôsobili prudkou reakciou, ktorá by poškodila aj samotné vlákna.

Účinok prášku do pečiva je teda aj ochranný – chráni tkaniny a tie vydržia dlhšie!

Super výsledok za pár drobných

Čo je najlepšie, prášok do pečiva nemusíte pridávať do každého prania.

 

 

Ja pridávam do prania k uterákom, pulóvrom, záclonám a „háklivým materiálom“.

Ak chcete mať žiarivo biele záclony, namočte ich najskôr do vody, v ktorej ste si rozpustili aj 3-4 bal. prášku do pečiva.

Nechajte pôsobiť a potom dajte jeden prášok aj do prania.

Záclony budú krásne!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie