Piškóta je veľmi jemný typ cesta, ktorá musí byť pripravená správnym spôsobom.
V opačnom prípade sa po vybratí z rúry zrúti, praskne alebo sa rozpadne.
Existuje však jednoduchý spôsob, ako to urobiť.
Naučili sme sa ho na stránke smakosze.pl.
Piškóta je ako stvorená na domácu tortu.
Môžeme vrstviť aj s krémom a džemom.
Takýto koláč bude skvelým doplnkom aj ku káve.
Tajnou prísadou namiesto klasickej pšeničnej múky je zemiaková múka alebo zemiakový škrob.
Piškóta s touto prísadou vyjde zakaždým. Koláč je po upečení vo vnútri nadýchaný a vláčny.
Nedrolí sa, nepraská. Do piškóty netreba pridávať ocot.
Cesto pripravíte zo zemiakového škrobu, vajec a cukru.
Nadýchaná piškóta zo zemiakového škrobu.
Potrebujeme:
1 šálka zemiakového škrobu
3/4 šálky jemného cukru
balenie vanilkového cukru
6 vajec
lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Postup:
Oddeľte bielka od žĺtkov.
Škrob preosejeme s práškom do pečiva.
Do bielkov pridáme štipku soli.
Vyšľaháme dotuha.
Potom postupne pridávame cukor a cukor s vanilkou.
Za stáleho miešania pridávame 1 žĺtok.
Keď sa suroviny dobre spoja, pridáme preosiatu múku.
Lyžicou jemne premiešame.
Všetko dáme na plech s papierom na pečenie.
Vložíme do rúry vyhriatej na 175°C, pečieme 35 minút.
Po uplynutí tejto doby rúru vypneme.
Plech necháme vo vnútri ešte 20 minút.
Neotvárajte dvierka.
Piškótu vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Až po tomto čase ho vyberieme z plechu alebo formy, rozdelíme na vrstvy a začneme pripravovať tortu.
Piškótu vyberte, ochlaďte, nakrájajte a naplňte alebo ozdobte krémom podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)