Chcete o rok veľa veľkého HROZNA? Nalejte v novembri liter tohoto zázraku pod každý krík, nič viac!

Práve október je priaznivý čas na hnojenie viniča.

Vinič je potrebné prvýkrát prihnojiť 3 roky po výsadbe. 

K jesennému hnojeniu patrí hnojenie draslíkom a fosforom.

 

 

Portál poradbook poradil, aké prírodné hnojivo použiť, aby ste v ďalšej sezóne dosiahli bohatú úrodu. 

Ideálne je zapracovať hnojivo do pôdy.

Uvoľnenie pôdy má pozitívny vplyv aj na korene, pretože sa dobre okysličia.

Dávajte však veľký pozor, pretože hlavný koreň je v hĺbke asi 40 – 50 cm a nesmie sa poškodiť.

 

 

Na jeseň nezabudnite ani na zavlažovanie.

Takouto starostlivosťou pripravíte hrozno na zimu, takže bude mať dostatok živín.

Pred zakrytím hrozna by sa malo postriekať síranom železnatým – na 10 litrov vody použite 300 – 500 g.

 

 

Aby boli strapce veľké a hrozno šťavnaté, je potrebné ho polievať, hnojiť a okopávať.

Vďaka týmto tipom pripravíte kríky hrozna na zimu a budúcu jeseň si vychutnáte lahodnú úrodu.

Môžete tiež vyskúšať namiešať toto hnojivo, ktoré sa vinárom veľmi osvedčilo…

 

 

Potrebujeme:

2 PL magnézia

10 l vody

Postup:

 

 

Zmiešajte 10 litrov vody s 2 lyžicami magnézia a premiešajte.

Nalejte ku každému koreňu.

Strihanie viniča

Jesenný rez viniča je veľmi dôležitý, avšak treba ho vedieť vykonať správne.

Je to dôležitý krok k zabezpečeniu dobrej a kvalitnej úrody.

 

 

Vinič sa strihá nielen na jeseň, ale aj na jar a my si dnes povieme niečo o výhodách a nevýhodách jarného, aj jesenného rezu.

Nevýhody jarného rezu:

Po orezaní sa uvoľní veľa šťavy a v tejto dobe sú vetvy ešte slabé.

 

 

To môže zapríčiniť, že vetvičky vyschnú.

Mnoho ľudí preto strihá vinič na jeseň, keď sa zastaví pohyb tejto šťavy.

Čo treba urobiť, aby ste sa vyhli komplikáciám pri jarnom reze?

  • S rezom začnite skoro na jar, keď sa ešte neroztopil sneh.
  • Rez by mal byť vodorovný, aby šťava odtiekla na zem.
  • Ak z konára vyteká veľa šťavy, ošetrite rez kriedou.

 

Nevýhody jesenného rezu:

Niektorí veria, že pred zimným spánkom smeruje hrozno všetky výživné látky z konárov a listov do koreňového systému.

Ak na jeseň ostriháte konáre, krík nezíska všetky vitamíny a minerály a budúci rok môže byť slabšia úroda.

 

 

Čo treba urobiť, aby ste sa vyhli komplikáciám pri jesennom reze?

  • Proces vykonajte, keď listy úplne opadnú – zvyčajne je to po prvých mrazoch.
  • Ak teplota vzduchu zostáva stabilne na +5 stupňov a už nestúpa, je ideálny čas na strihanie viniča.
  • Postup treba vykonať v suchom počasí.
  • Odstráňte predovšetkým suché a poškodené konáre, nové konáre na jar rýchlo dorastú.

Orezávanie konárov sa môže vykonávať prakticky od jari do jesene.

V lete môžete priebežne odstraňovať poškodené konáre, alebo môžete krík preriediť, aby ste pomohli úrode lepšie dozrieť.

 

 

Jedná sa o konáre druhého rádu, ktoré vyrastajú z vedľajších púčikov.

A tiež vrcholové vetvy, ktoré stále pribúdajú.

Odstráňte aj listy, ktoré tienia plodom pred slnkom.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie