Časom overené, cenovo dostupné, prírodné hnojivo na muškáty: Vďaka nemu budú mať zdravé zelené listy a krásne kvety!

Toto účinné prírodné hnojivo používali už naše babičky, ja ho poznám od mojej susedy.

 

 

Pomáha naštartovať kvitnutie a udržiava kvitnúce púčiky oveľa dlhšie.

Vďaka nemu sa objavia aj nové výhonky a onedlho budú vaše pelargónie viditeľne krajšie!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Naučte sa vďaka tomuto youtube kanálu Цветочные советы от Елены, ako si toto efektívne a cenovo dostupné hnojivo pripraviť.

Toto efektívne hnojivo aktivuje rasť zelenej hmoty, ako aj stimuluje kvitnutie.

Potrebujeme:

drevné uhlie

Postup:

Naberte si 1 polievkovú lyžicu drevného uhlia.

 

 

Nasypte ju priamo do kvetináča s muškátmi.

Jemne premiešajte so substrátom a následne dobre zalejte. 

RADA:

Ak sú odrezky v kvetináčoch ešte malé, použite 1 čajovú lyžičku drevného uhlia.

Drevné uhlie obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý je zodpovedný za imunitný systém rastlín.

Vďaka nemu je rastlina ešte zelenšia.

 

 

Obsahuje tiež fosfor, hoci v menšom množstve.

Ten stimuluje rast nových stoniek a vyháňanie kvetných púčikov. 

Pomáha dezinfikovať pôdu a pôsobí aj proti škodcom.

Toto jednoduché hnojivo pomáha dodať pôde živiny a zlepšuje jej štruktúru. 

Upozornenie: Dodržujte dávkovanie a s drevným uhlím to nepreháňajte, pretože alkalizuje pôdu.

Na tieto domáce hnojivá nedáte dopustiť  – tipy od fanúšikov!

 

 

„Mne, keď ostane droždie, tak rozdrvím do vody a polievam všetky kvety.“

Evka Cíbiková

„Moja mama tiež hnojí muškáty len droždím, kúsok droždia rozmrví do vody, chvíľu postáť a zalieva, také veľké listy i vzrast u muškátov som v živote nevidela.“

Potrebujeme:

2,7 -3 l vody (odstátej)

Droždie – 100 g (ja dávam dve a štvrť kocky droždia)

Cukor – 0,5 šálky

Postup:

 

 

Kvasnice (môžu byť aj tie po záruke, v tomto prípade to vôbec nevadí) rozpustíme v malom množstve teplej vody a potom ich pridáme do väčšej nádoby s odstátou vodou aj spolu s cukrom.

Prikryjeme gázou, alebo inou tkaninou a necháme odstáť – z času na čas premiešame.

Keď sa skončí sa proces kvasenia (uvidíte podľa bubliniek na povrchu), hnojivo je pripravené. Dávkujeme tak, že 1 šálku hnojiva rozriedime v 10 l odstátej vody a zalievame muškáty raz za 2 týždne!

 

 

„Ja dávam na 10 litrov vody 1 kocku kvasníc, počkám, kým sa objaví pena a popolievam“.

František G.

„Pestujem ťahavé muškáty a používam ovčí trus. Hnojivo musí byť dobre vyzreté, kompostované a ideálne aj vysušené, zomleté a osiate. Ja ho beriem na Slovensku priamo z malého salaša od známych – jeden balík mi vystačí na celé leto – a to mám kvetiniek veru požehnane. Jednoduchšie je však kúpiť granulky alebo tyčinky v bežných záhradkárstvach, aj na internete – jednoducho vtlačte do pôdy a máte hotovo. Pôda je perfektne vyživovaná a teda aj rastlinky, s týmto hnojivom pôdu nikdy nemôžete prehnojiť a zároveň je to aj skvelá ochrana proti plesniam a ďalším pliagam. Je to čistá sila prírody!“

Milada G.

„Dávam len spodok z kávy, nakazila ma týmto nápadom suseda, ktorá má muškáty ako z časopisu – fakt nádherné!“

H.L.

 

 

„Ja dávam do vody šupky z banánov, nechám vylúhovať na balkóne a zalievam. Najlepšie hnojivo, nič iné kvietkom nedávam. Odporúčam aj pre iné kvety, je to fakt bomba.“

Alica Minarichová

„Hnojím jódom, kúpim si vždy v lekárni a par kvapiek do vody. Muškátom sa to evidentne páči. Do jedného litra vody stačí 1-2 kvapky.“

Vlasta S.

„Ja si neviem vynachváliť slepčince a to nie len na muškáty, ale aj na ďalšie balkónovky. Len zapracujem do pôdy pri sadení a už viac nehnojím – na celú sezónu im to vystačí, pretože sa živiny uvoľňujú postupne.  Kvety sú vždy nádherné. Navyše to ani nie je drahé.“

Julka

„Ja vyrábam hnojivo takto – trus sa nasypem do sudazriedim s vodou 1: 1 a nechám asi 14 dní kvasiť. Skvasenú hmotu potom pridávam do zálievky (približne 1 diel na 10 dielov vody). Skvasený slepačí trus je naozaj treba riediť, inak by sme rastliny spálili. My týmto zalievame aj jahody, papriku, kapustu…“

Ľubka V.

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay