plny-hrniec_transparent_negativ.png

Príprava plochého syrovo-zemiakového chleba: Ľahký, nadýchaný a pripravený bez rúry!

Neskutočne nadýchaný a jemný „sedliacky“ chlebík so syrovo-zemiakovou plnkou, aký ste ešte neochutnali.

Sú také neodolateľné, že u nás doma miznú z tanierov kozmickou rýchlosťou.

 

 

Výnimočný recept z youtube kanála 매일맛나 delicious day na nadýchaný zemiakovo-syrový chlieb.

Potrebujeme:

Na cesto:

300 g hladkej múky

100 ml vody

100 ml mlieka

6 g instantného sušeného droždia (2 ČL)

5 g kryštálového cukru (1,5 ČL)

16 g obyčajného alebo olivového oleja (2 ČL)

Na plnku:

2 zemiaky (520 g)

2 g soli (1/2 ČL)

15 g masla

mäkší syr podľa chuti (ja dávam mozzarellu)

Postup:

Do väčšej misky pridáme teplú vodu, instantné droždie, cukor.

Miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Potom pridáme múku, soľ a mierne premiešame.

 

 

Do zmesi pridáme teplé mlieko a všetko spolu premiešame.

Rukami vymiesime cesto.

 

 

Cesto v mise polejeme olejom.

Miesime, kým úplne nevsiakne.

Z misy vyberieme cesto a potrieme ju olivovým olejom.

 

 

Cesto vložíme naspäť do misy, prekryjeme fóliou.

Hodinu necháme nakysnúť na teplom mieste na 2-3 násobok veľkosti (36°C-38°C).

Ošúpané zemiaky nakrájame na väčšie kocky a vložíme ich do formy.

 

 

Formu prekryjeme fóliu, spravíme dierky špajľou a vložíme na 7 minút do mikrovlnky (700 W).

Zemiaky posypeme soľou, za horúca ich roztlačíme.

Špachtľou miesime, aby sa soľ premiešala rovnomerne.

 

 

Zemiakovú kašu rozdelíme na 8 rovnakých častí.

Zo zemiakovej hmoty vytvoríme mištičku, vložíme do nej strúhaný syr a vytvarujeme guľku.

 

 

Z cesta po nakysnutí vytlačíme vzduch, rukami ho ušúľame.

Rozdelíme na 8 rovnakých častí.

Ušúľame guľky, poukladáme ich vedľa seba a prekryjeme fóliou.

 

 

Podložku pomúčime, cesto vyvaľkáme valčekom a uhladíme okraje.

Do stredu vložíme zemiakovú guľku, starostlivo obalíme, poprášime múkou a rozvaľkáme na placku veľkosti 12 cm a hrúbke cca 12 mm.

 

 

Panvicu potrieme olejom, rozohrejeme, vložíme placku.

Osmažíme ju z oboch strán do hneda.

Upečené placky poukladáme na tanier, potrieme rozpusteným maslom a môžeme ich servírovať s obľúbenou omáčkou.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes