zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Pridajte TO do kávy a bude oveľa zdravšia: 8 TOP prísad!

Praktické recepty, ako si pripraviť zdravú kávu s pridaním zdraviu prospešných surovín.

Na zlepšenie zdravotných účinkov kávy budú prospešné prísady: kardamón, kurkuma, cejlónska škorica, klinčeky, kakao, arašidové maslo, žĺtok a matcha.

 

 

Skvelé recepty na zdravšiu kávu z youtube kanála Dr Bartek Kulczyński.

Káva konzumovaná s mierou, tzn. 1 až 3 krát denne, má priaznivý vplyv na obehový systém.

Chráni nás pred rozvojom zlyhania srdca a mŕtvice a čo je zaujímavé, káva znižuje aj riziko hypertenzie.

 

 

Káva má navyše pozitívny vplyv na duševnú výkonnosť a znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení ako napríklad Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a demencia.

Okrem toho sa káve pripisuje antidepresívny účinok.

 

 

Prvá prísada do kávy pre zdravie je zelený kardamón.

Kardamón sa oplatí používať v kombinácii s kávou na zdôraznenie priaznivého účinku metabolizmu uhľohydrátov.

Pravidelné používanie kardamónu vedie k významnému zníženiu krvného tlaku u ľudí s hypertenziou.

 

 

Druhou prísadou pri príprave zdravého kávového nápoja je kurkuma, tj. jedno z najzdravších korení na svete.

Kurkuma vďaka prítomnosti kurkumínu má silné protizápalové účinky.

Vedecký výskum dokázal, že konzumácia kurkumínu pomáha zmierniť bolesti kĺbov.

 

 

Rovnako ako samotná káva, má kurkuma antidepresívne vlastnosti.

Navyše produkty na báze kurkumínu prispievajú aj k zlepšeniu nálady.

Kurkumín nachádzajúci sa v kurkume priaznivo pôsobí aj na pečeň – znižuje fibrózu, spôsobuje redukciu enzýmov a tiež podporuje znižovanie hladiny bilirubínu v krvi.

 

 

Na prípravu kávy s kurkumou potrebujeme:

1 ČL kukrumy

1/2 šálky mlieka

kávu

Postup:

Do mlieka pridáme kurkumu.

Zohrejeme. 

Potom k týmto ingredienciám pridáme uvarenú kávu.

 

 

Cenná zložka, ktorá sa dá použiť na obohatenie kávy, je aj škorica (cejlónska).

Škorica je cenná najmä vďaka tomu, že pomáha regulovať metabolizmus uhľohydrátov.

Znižuje hladinu glukózy v krvi, znižuje inzulínovú rezistenciu a môže zvrátiť prediabetický stav.

 

 

Pravidelné užívanie škorice ľuďmi, ktorí bojujú s migrénou, spôsobuje zníženie frekvencie, trvanie a závažnosť migrény.

Mimochodom, škorica, ako aj kurkuma, má protizápalové vlastnosti a pomáha znižovať zápalový stav u ľudí s reumatoidnou artritídou.

Spôsob prípravy  je takmer identický ako pri káve s kurkumou – tu použijeme 1/2 lyžičky škorice na jednu porciu nápoja.

 

 

Ďalší spôsob, ako obohatiť kávu, je pridať do nej klinčeky.

Klinčeky majú ochranné vlastnosti pre pečeň a obličky.

Pokiaľ sa jedná o pečeň, klinčeky znižujú jej poškodenie, čím sa zmenia nekrotické zmeny v tomto orgáne spôsobené pôsobením toxických látok.

 

 

Okrem toho eugenol prítomný v klinčekoch zintenzívňuje detoxikačné vlastnosti pečene a podporuje jej účinnosť pri rozklade zlúčenín cudzích nášmu telu.

Klinčeky do určitej miery chránia obličky proti patologickým zmenám spôsobenými cukrovkou.

Okrem pozitívneho vplyvu na pečeň a obličky, za zmienku stojí aj to, že klinčeky podporujú zdravie žalúdka.

 

 

Čo sa týka protizápalovej aktivity, klinčeky sú v tomto smere nemenej účinné v porovnaní s vyššie uvedenými koreninami.

Niektoré štúdie dokazujú, že klinčeky zmierňujú zápal a upokojujú príznaky spojené s dnou, ako napr. periartikulárny erytém alebo opuch okolo končatín.

Rovnakým spôsobom pripravujeme kávu s klinčekmi ako predchádzajúce varianty – na jednu porciu kávy použijeme 2 mleté klinčeky.

 

 

Zdravé a pre chuťové bunky zaujímavé je kombinovať kávu s kakaom.

Vedci potvrdili, že že kakao zvyšuje plasticitu nášho mozgu.

Okrem toho zlúčeniny prítomné v kakau, konkrétne flavonoly, zlepšujú prietok krvi.

 

 

Konzumácia kávy v kombinácii s kakaom vykazuje ešte lepšie účinky na náš mozog, ako keď ho konzumujeme samostatne.

Ingrediencie zahrnuté v kakau obnovujú rovnováhu medzi úrovňami lipoproteínu s vysokou hustotou a koncentráciou lipoproteínu s nízkou hustotou.

Navyše kakao, ako aj káva, zabraňuje vzniku cukrovky  2. typu.

 

 

Príprava kávy s kakaom je veľmi jednoduchá.

Stačí pridať 1-2 lyžičky kakaa do instantnej kávy.

Zalejeme horúcou vodou a dôkladne premiešame.

 

 

Originálnym riešením je aj káva s arašidovým maslom.

V prvom rade stojí za to spomenúť, že zlúčeniny prítomné v orechoch zvyšujú elasticitu krvných ciest.

Navyše u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú orechy, je menšia pravdepodobnosť úmrtia na ischemickú chorobu srdca a mŕtvicu.

 

 

Okrem toho orechy podporujú funkciu mozgu, zlepšujú pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa.

Taktiež zabraňujú stukovateniu pečene a znižujú riziko vzniku niektorých rakovín, najmä rakoviny čreva, pankreasu a pŕs.

Na prípravu tejto kávy skombinujeme 1/2 pohára mlieka (prípadne iného rastlinného nápoja) s 2-3 lyžicami arašidového masla.

 

 

Všetko zahrejeme a dôkladne premiešame (môžeme použiť mixér).

Medzitým si uvaríme kávu.

Potom kávu zmiešame s orechovo-mliečnou zmesou.

 

 

Menej bežná je príprava kávy s kávovým žĺtkom, muškátovým orieškom a kokosovým mliekom.

Vaječný žĺtok je výrobným zdrojom cholínu, ktorý zabraňuje steatóze a fibróze pečene, znižuje riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby.

Zohrejeme asi 100 ml kokosového mlieka spolu so štipkou muškátového orieška.

 

 

Medzitým vyšľaháme žĺtok.

Keď kokosové mlieko vychladne, pridáme do neho rozšľahaný žĺtok.

Potom to všetko zohrejeme a pridáme cca 150 ml uvarenej kávy.

 

Odporúčame vyskúšať aj kávu so zeleným čajom matcha.

Na jeho prípravu použijeme 100 ml zohriatej vody a kokosového mlieka.

Rozpustíme 1/2 – 1 lyžičky čaju matcha.

Kávu varíme oddelene a potom všetky suroviny spojíme.

Ak chcete nápoju dodať sladkosť, môžete pridať trochu xylitolu, erytritolu alebo stévie.

Na zdravie!

Video návod:

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie