plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prezradím ti tajomstvo dedinského chleba: Chrumkavý, jemný a neodolateľne chutný!

Lahodný domáci chlieb s úžasne chrumkavou kôrkou.

Dedinský recept s netradičnou a zaujímavou technikou prípravy a pečenia.

 

 

Jednoduchý recept na chutný domáci chlieb z youtube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.

Potrebujeme:

1 kg chlebovej múky (10 šálok)

700 ml vody (3 a 1/2 pohára)

1 balenie sušeného droždia (10 g) alebo čerstvé droždie

2 ČL soli

Postup:

Do misky nasypeme múku.

Pridáme soľ a v strede urobíme jamku.

 

 

Do stredu nalejeme teplú vodu.

Pridáme droždie a zamiešame.

 

 

Postupným pridávaním vody vypracujeme vláčne cesto.

Rukou vymiesime hladké a lepkavé cesto.

 

 

Cesto vymiesime na pomúčenom stole.

Preložíme ho do misky, prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste.

 

 

Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch.

Opäť prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 20 minút.

 

 

Po dvadsiatich minútach posypeme cesto múkou a vytlačíme vzduch.

Z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na tri časti.

 

 

Cesto vyformujeme a položíme na pech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme ďalším plechom a necháme 10 minút kysnúť.

 

 

Cesto potrieme vodou, vytvarujeme rukou a do stredu spravíme prstom dierku (viď video).

Prekryjeme ďalším plechom a vložíme do predhriatej rúry na 220°C.

 

 

Po desiatich minútach pečenia chlieb odkryjeme a pečieme ďalších 15 minút.

Po upečení chlieb prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odpočívať.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes