plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-ročný recept na najlepší PREŠPORSKÝ MAKOVNÍK: Originál od starých kuchárok!

Mám recept na jednoduchý a vynikajúci makový závin podľa starého receptu.

 

 

My ho doma voláme „Prešporský závin“.

Tento recept je jednoduchý a veľmi, veľmi chutný.

Ak chcete, do makovej plnky môžete pridať aj hrozienka namočené v rume, je to veĺká mňamka.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

300 g polohrubej múky

1 vajce

3 lyžice práškového cukru

50 g masla

1/2 droždia

150 ml mlieka

štipka soli

olej

1 žĺtok na potretie

Plnka:

 

 

150 g mletého maku

100-120 g práškového cukru (podľa chuti)

100 ml mlieka (podľa potreby)

Voliteľné:

hrozienka

rum

Postup:

Do misky dáme múku.

 

 

Pridáme maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli.

Pridáme kvások:

zohriate mlieko, droždie a lyžička cukru.

 

 

Všetko spolu zmiešame.

Vypracujeme cesto.

 

 

Necháme vykysnúť na teplom mieste 20-25 minút.

Medzitým si pripravíme plnku.

 

 

Pomelieme si mak.

Do maku pridáme práškový cukor a mlieko.

 

 

Premiešame, aby sa všetko spojilo a dostali sme hustejšiu plnku.

Vykysnuté cesto si rozvaľkáme a potrieme olejom.

Rovnomerne natrieme makovou plnkou.

Zrolujeme.

 

 

Ak sa chcete trochu vyhrať s dizajnom, polovice cesta môžete nakrojiť na pásiky, postupne prekladať jedno cez druhé, alebo zapletať.

Tým vytvoríte zaujímavý dizajn.

Dáme na plech.

 

 

Potrieme žĺtkom a poprepichujeme vidličkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 25-30 minút.

 

 

Po vychladnutí nakrájame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes