Mám recept na jednoduchý a vynikajúci makový závin podľa starého receptu.
My ho doma voláme „Prešporský závin“.
Tento recept je jednoduchý a veľmi, veľmi chutný.
Ak chcete, do makovej plnky môžete pridať aj hrozienka namočené v rume, je to veĺká mňamka.
Potrebujeme:
Cesto:
300 g polohrubej múky
1 vajce
3 lyžice práškového cukru
50 g masla
1/2 droždia
150 ml mlieka
štipka soli
olej
1 žĺtok na potretie
Plnka:
150 g mletého maku
100-120 g práškového cukru (podľa chuti)
100 ml mlieka (podľa potreby)
Voliteľné:
hrozienka
rum
Postup:
Do misky dáme múku.
Pridáme maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli.
Pridáme kvások:
zohriate mlieko, droždie a lyžička cukru.
Všetko spolu zmiešame.
Vypracujeme cesto.
Necháme vykysnúť na teplom mieste 20-25 minút.
Medzitým si pripravíme plnku.
Pomelieme si mak.
Do maku pridáme práškový cukor a mlieko.
Premiešame, aby sa všetko spojilo a dostali sme hustejšiu plnku.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme a potrieme olejom.
Rovnomerne natrieme makovou plnkou.
Zrolujeme.
Ak sa chcete trochu vyhrať s dizajnom, polovice cesta môžete nakrojiť na pásiky, postupne prekladať jedno cez druhé, alebo zapletať.
Tým vytvoríte zaujímavý dizajn.
Dáme na plech.
Potrieme žĺtkom a poprepichujeme vidličkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 25-30 minút.
Po vychladnutí nakrájame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)