Robím ju aj bežne na neslávnostné príležitosti, ale keď čakáme návštevy, dám si záležať, aby slaninka na povrchu vytvárala pekný vzor. Syn zahlásil, že vyzerá ako prešívaná a odvtedy ju tak voláme. Roláda je z mletého mäska, plnená šunkou, syrom a špenátom. zabalená je v slaninke – vďaka tomu je mäsko fantasticky šťavnaté.
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa podľa chuti – ja som dala hovädzie a bravčové 1:1
2 vajcia
½ čierneho korenia
1 lyžičku drvenej rasce
2 strúčiky cesnaku (pretlačeného)
1 lyžičku červenej sladkej papriky
3 lyžice strúhanky
1 lyžičku soli
Náplň:
Plátky syra (asi 150 g)
100 g baby špenátu
Plátky šunky (asi 150 g)
Plátky slaniny na obaľovanie – cca 200 g
Postup:
Mleté mäso dobre premiešame so všetkými koreninami, strúhankou a 2 vajciami. Plech vystelieme alobalom a na alobal po celej ploche rukami ucapkáme do rovnomernej vrstvy mleté mäso.
Na mleté mäso po celej ploche poukladáme plátky šunky, na ňu plátky tvrdého syra a celú plochu pokryjeme baby špenátom.
Pomocou alobalu mleté mäso s náplňou zvinieme do rolády. Alobal znovu uložíme na plech a poukladáme naň plátky slaniny v dvoch radoch. Na slaninu uložíme roládu a pomocou alobalu obalíme celý povrch rolády plátkami slaniny.
Roládu obalenú slaninou zabalíme do alobalu, uložíme na pekáč a pečieme pri 180 °C 30 min.
Po 30 min. odstránime alobal, roládu podlejeme trochou vody a dopečieme pri 250 °C cca 20 minút. Roláda sa najlepšie krája vychladnutá, ale pokojne môžete podávať aj teplú. Výborná je s prílohou ale aj len tak – na studené misy s čerstvým pečivom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)