Zdravé, červené a sladké: Prekvapivo jednoduchý spôsob, ako ochrániť rajčiny pred plesňou a zvýšiť úrodu!

Vedecký výskum prišiel s prekvapivým zistením – liek, krotý má doma hádam každý má doslova zázračný vplyv na paradajky.

Vedecký výskum uverejnený v odbornom časopise Annals of Applied Biology prišiel s prekvapivým zistením – liek, krotý má doma hádam každý má doslova zázračný vplyv na paradajky. Dokáže ich ochrániť pre plesňou, podporí rýchlejšie dozrievanie, sladšiu chuť a maximalizuje úrodu zdravých plodov. Ide o obyčajný aspirín.

Vedci z poľnohospodárskej Univerzity zistili, že vďaka postreku s veľmi slabou koncentráciou kyseliny acetylsalicylovej (hlavnej zložky aspirínu) si dokážu rajčiny rozvinúť hormón, vďaka ktorému dokážu produkovať viacej zdravých plodov a rýchlejšie rásť. Najdôležitejším zistením však bolo to, že rajčiny sú vďaka postreku odolnejšie a pevnejšie.

Aspirínový postrek znižoval riziko výskytu plesne u rajčín viac ako o polovicu a to aj vtedy, ak mala pleseň ideálne prostriedky na šírenie (teplo a vlhkosť).

Vyskúšať to môžete aj vy

Všetko, čo musíte urobiť je rajčiny jednoducho postriekať slabým roztokom s obsahom aspirínu. Profesorka Brawn odporúča na 4,5 l vody použiť asi 250-450 miligramov lieku. Liek jednoducho necháme rozpustiť a striekame na rajčiny 2x za mesiac. Ak je problém s výskytom plesne vo vašom okolí, odporúča sa aj 3x za mesiac. Tento postrek však používame ako prevenciu, nie ako liečbu plesne.

Zdroj: dailymail

...