Perfektný tip na slávnostný obed aj výbornú večeru, alebo studené pohostenie pre vašich hostí.
Potrebujeme:
1 kg bravčového vcelku
400 g slaninky nakrájanej na plátky
5 plátkov tvrdéhos syra
100 g húb
1 strúčik cesnaku
½ šálky mäsového vývaru
Soľ, čierne korenie, tymián
Olej
1 šálku sladšieho vína
Motúz
Na omáčku:
3 cibule nakrájané nadrobno
5 lyžíc hnedého cukru
Vodu alebo trochu vývaru
Soľ
Postup:
Rúru si nastavíme na 200 stupňv.
Na panvici s olejom si krátko orestujeme huby, osolíme a okoreníme.
Stačí skutočne krátko, huby sa dopečú v rúre.
Mäso rozrežeme na čo najväčšiu plochu.
Osolíme, okoreníme a uložíme plátky slaninky.
Uložíme pltáky syra a huby.
Potom preložíme mäso na polovicu.
A snažíme čo najviac ho uzavrieť / zrolovať.
Zabalíme zvyšnými plátkami slaniny a obviažeme pomocou motúzu.
Olej zmiešame s vývarom a vínom, dobre prelejme cez roládu, ktorú sme si preložili na pekáč.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi hodinu, v závislosti na veľkosti rolky.
Keď je slaninka z jednej strany zlatistá, obrátime a prelejme výpekom.
Počas pečenia môžeme aj niekoľkokrát poprekladať a preliať výpekom.
Pred dopečením si pripravíme omáčku.
Na olej dáme osmažiť cibuľku a keď zmäkne a naberie zlatisý nádych, pridáme vývar zmiešaný s cukrom a na malom plameni varíme, kým zmes nezhustne a neskaramelizuje (asi 20 minút).
Potom jednoducho navrstvíme na roládu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sofritosyrefritos