plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cuketu robím v lete stále, ale toto by mi nenapadlo vo sne: Vezmite tĺčik na mäso a skúste TOTO – NAOZAJ chutnejšia ako rezeň!

Potom, čo som sa naučil pripravovať tento recept z cukety, už mäso skutočne nepotrebujem. Sú také chutné, že ich pripravujem každý týždeň. Oplatí sa vyskúšať každému milovníkovi cukety alebo baklažánu.

 

 

 

 

Tento recept sa totižto výborne hodí pre oba druhy zeleniny.

Potrebujeme:

– 2 cukety alebo baklažány

– 2 lyžice kukuričnej múky alebo kukuričného škrobu

– 5 polievkových lyžíc pšeničnej hladkej múky

– 3 vajcia

– 1 čajová lyžička soli

– 1 čajová lyžička papriky

– 1 polievková lyžica sušenej petržlenovej vňate

– slnečnicový rastlinný olej

Na syrovú pastu:

– 200 g smotanového syra

– 1 čerstvá uhorka

– 4 cherry paradajky

– 1 strúčik cesnaku

– soľ (podľa chuti).

Postup:

Cukety alebo baklažány si umyjeme.

Odstráňte ich oba konce, ošúpte ich a nakrájajte na 1-1,5 cm hrubé plátky.

Plátky rozložíme na pracovnú dosku a z oboch strán ich trochu naklepeme kladivom na mäso.

 

 

Plátky vložte do plastového vrecka.

Pridáme k nim pšeničnú múku a kukuričnú múku. Vrecko zaviažeme a zeleninu s múkou veľmi dobre premiešame.

Vajcia rozbijeme do misky.

Pridáme k nim soľ, papriku a sušenú petržlenovú vňať. Suroviny premiešame vidličkou.

Teraz si vezmite kúsok pomúčenej cukety alebo baklažánu a dobre namočíme do vaječnej zmesi.

Vložíme ina rozpálenú panvicu s rastlinným olejom a smažíme na strednom ohni, kým pekne nezhnednú.

Pripravíme syrovú pastu:

smotanový syr vložte do vhodnej nádoby. Pridáme na kocky nakrájané uhorky a paradajky a pretlačený cesnak.

Kto chce, môže pridať aj štipku soli. Premiešajte.

Keď je zelenina dobre opečená, vyberieme z panvice.

Teraz namažeme každý kúsok syrovou pastou.

Verzia bez vyprážania – zapečené plátky v rúre

 

 

Fantastický recept na lahodné zapekané cuketové plátky.

Potrebujeme:

2 cukety alebo 2 baklažány

soľ a čierne korenie podľa chuti

3 vajcia

1/2 ČL soli

1 PL kukuričného škrobu

1/2 ČL mletej papriky

1/2 ČL bazalky

2 PL kyslej smotany

1 šálku hladkej múky

250 g tvrdého syra

2 paradajky

1 strúčik cesnaku

Postup:

 

 

Na cuketovej šupke spravíme zárezy pomocou vidličky.

Odstránime konce.

Nakrájame priečne plátky.

Na plátkoch spravíme zárezy v tvare mriežky (viď video).

 

Plátky vložíme do misy, pridáme soľ, čierne korenie, dôkladne votrieme.

Necháme 10 minút odstáť.

Do sklenenej formy pridáme vajcia, soľ, škrob, bazalku, mletú papriku, smotanu.

Vidličkou rozšľaháme.

 

 

Cuketové plátky obalíme v tanieri s múkou.

Potom ich namočíme do vajíčkovej zmesi.

 

 

Plech vystlaný papierom na pečenie potrieme olejom.

Poukladáme naň plátky.

Cuketu vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.

 

 

Na tvrdej podložke na kocky nakrájame syr a rajčinu.

Na rajčinu nastrúhame cesnak.

Lyžicou premiešame.

 

 

Rajčinu so syrom nanesieme na cuketové plátky.

Plech vložíme do rúry ešte na 5 minút.

Cuketovú lahôdku posypme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes