plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo by ste mali pri varení zemiakov do vody vždy pridať trochu OCTU!

Zemiaky sú nevyhnutnou potravinou v kuchyni.

 

 

Sú výživné, zasýtia, majú všestranné využitie a majú ich v obľube deti, aj dospelí.

Existuje veľa trikov, ktoré môžete použiť na dosiahnutie ešte lepších výsledkov pri ich príprave.

 

 

Vďaka portálu santeplusmag sa v tomto článku dozviete jednoduchý trik, ako uvariť ešte lepšie zemiaky.

Ocot je produkt, ktorý nesmie v kuchyni chýbať.

 

 

Je skvelý pre ekologické a efektívne čistenie, ako prísada do jedál a doteraz ste pravdepodobne ani len netušili, aký môže byť užitočný pri varení zemiakov.

Keď majú zemiaky vyšší obsah škrobu, potom sú ideálne (kvôli ich múčnej štruktúre) na prípravu lahodnej kaše.

 

 

Na druhej strane, tvrdšie zemiaky (s voskovou textúrou) sú ideálne na prípravu hranolčekov.

Všetko, čo musíte urobiť, je variť zemiaky 30 minút.

A po 15 minútach varenia pridať soľ a trochu octu.

 

 

Ocot pomôže zemiakom vytvoriť tenkú kôrku na vonkajšej strane, ktorá im pomôže udržať tvar.

Bez ohľadu na to, aký typ octu použijete, bude to fungovať!

 

 

Nepridávajte ho však píliš veľa, aby nemali zemiaky pokazenú chuť.

Stačí lyžička na 4 alebo 5 zemiakov.

 

 

Ide o to, že pH octu zabraňuje rozkladu zemiakového pektínu, vďaka čomu si zachovajú správnu štruktúru.

A vďaka tejto metóde bude chuť zemiakov ešte intenzívnejšia.

Namiesto octu môžete použiť aj citrónovú šťavu.

Tipy na varenie zemiakov:

 

 

Vyberte zemiaky rovnakej veľkosti, aby sa uvarili rovnomerne.

Pri varení zemiakov pridajte vždy trochu octu.

Zemiaky po uvarení rýchlo ochlaďte studenou vodou, prípadne pridajte ľad, pretože tepelný šok oddelí šupku od zemiakov a šúpanie bude jednoduchšie. 

 

 

Varené zemiaky majú vysoký glykemický index, preto ich treba jesť s mierou.

Zemiaky skladujte vždy v tme, pretože na svetle sa zvyšuje obsah solanínu.

 

 

Ošúpané a nakrájané zemiaky nedávajte len tak do chladničky, keďže solanín sa môže vytvárať aj zvonka, dajte ich do vychladenej misky s trochou octu.

Zemiaky potom môžete jesť až 24 hodín.

Ocot je preto vynikajúcim pomocníkom pri varení zemiakov a získaní lepšej chuti pri príprave vašich receptov.

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes