Vajcia posypem soľou a robím takto už roky: Geniálny trik šikovných gazdiniek!

Aby sme vajcia bezpečne uskladnili, je zvykom dávať ich vždy do chladničky.

 

 

Niektorí ľudia ich prípadne skladujú v komore alebo na inom chladnom mieste v byte.

Vedeli ste však, že jedna lacná ingrediencia vám pomôže uskladniť vajcia bezpečne aj niekoľko týždňov?

 

 

Naučte sa tento skvelý trik z portálu santeplusmag a nebudete riskovať, že sa vajcia znehodnotia. 

Prečo dávať soľ na vajcia?

Kedysi, keď ešte neexistovali chladiace zariadenia, sa vajcia konzervovali soľou.

 

 

Možno sa vám to zdá nezvyčajné, ale je to vynikajúci spôsob konzervácie.

Je to vďaka hypertonickej povahe soli, ktorá baktériám neumožňuje prežiť ani napadnúť potraviny.

 

 

Pokiaľ ide o vajcia, ako viete, nemožno ich skladovať príliš dlho, inak sa môžu znehodnotiť.

Ak sa rozhodnete využiť tento spôsob uskladnenia, pomôže to lepšie ich konzervovať a predĺžiť ich životnosť.

 

 

O to užitočnejšie je to v horúcom počasí, keď už nemáte v chladničke miesto.

Aby sa nepokazili, soľ bude vaším najlepším spojencom!

Dva spôsoby konzervácie soľou

 

 

Medzi jej mnohé výhody patrí, že soľ absorbuje vlhkosť z potravín a udržuje ich v dobrom stave dlhšie tým, že bráni ich skazeniu alebo hnilobe.

Pôsobenie hrubozrnnej soli funguje vďaka jej prieniku do buniek potraviny, čím vytvára bariéru proti baktériám a mikróbom.

 

 

Aby bola konzervácia soľou dokonale účinná, musí sa vykonávať nasucho alebo v slanom náleve.

Suchá konzervácia 

Suchá konzervácia sa vykonáva trením.

Vajcia sa musia vložiť do sklenenej nádoby so soľou vo vnútri.

 

 

Vyhýbame sa použitiu plastových nádob a používame sklenené.

Konzervácia v slanom náleve

Prebieha v roztoku zloženom z vody a soli, kde sa vajcia namáčajú, pričom percento pridanej soli sa môže meniť podľa individuálnych potrieb.

Vysoká sadzba môže dosiahnuť až 25 %.

Ako konzervovať vajcia soľou?

 

 

Metóda suchej konzervácie sa aplikuje veľmi jednoducho.

Tu je návod, ako použiť hrubú soľ, aby vám vajíčka dlhšie vydržali.

Vezmite veľký sklenený pohár a vložte vajcia dovnútra.

 

 

Výdatne ich posypte hrubozrnnou soľou, dbajte na to, aby ste dali dosť soli na škrupinu, aj medzi vajíčka, aby jej bolo dosť na dne nádoby.

V ideálnom prípade je použitie hrubozrnnej soli vždy vhodnejšie ako použitie jemnej soli, pretože dokonale zapadá do zostávajúcich priestorov medzi vajíčkami.

 

 

Potom ich uložte na kuchynskú linku bez toho, aby ste museli na vrch misy položiť igelit alebo utierku.

Vďaka triku so soľou vám vajíčka vydržia čerstvé veľmi dlho, aj niekoľko týždňov.

Môžete ich použiť kedykoľvek budete chcieť bez obáv, že sa pokazili.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie