Dedko vždy namáčal orechy v osolenej vode: Prezradil mi dôvod a teraz robím presne to isté!

Vlašské orechy sú chutným zdrojom živín, ktorý radi využívame v kuchyni.

V minulosti bolo zvykom namáčať orechy do vody a pridávať do nich soľ.

Keď sa dozviete dôvod, budete to robiť aj vy.

 

 

Portál smakosze prezradil, prečo sa oplatí namáčať orechy do slanej vody. 

Vlašské orechy sú chutné a zdravé.

Vážime si ich nielen pre ich jedinečnú chuť, ale aj pre ich hodnotu pre naše zdravie.

Konzumácia orechov podporuje fungovanie nášho mozgu, zlepšuje vzhľad pokožky a predchádza problémom s kardiovaskulárnym systémom.

 

 

Rozhodne stojí za to zahrnúť do stravy vlašské orechy.

Ako ich môžeme využiť v našej kuchyni?

Vlašské orechy sa hodia k ovseným vločkám, do koláčov, ale budú chutným doplnkom napríklad aj do šalátu.

Avšak skôr, ako sa budú dať použiť do varenia, musíte orechy vylúskať.

Tu môžu vzniknúť určité problémy.

 

 

Ako jednoducho vylúskať vlašské orechy?

Rozlúsknutie vlašského orecha je doslova tvrdý oriešok.

Orechy sú pevne utesnené a dostať sa k jadru nie je také jednoduché?

Možno si pamätáte, že váš starý otec namáčal orechy vo vode so soľou.

 

 

Tu je dôvod.

Vďaka tomu totiž dokážete bez problémov rozlúsknuť orechy.

Metóda je veľmi jednoduchá a účinná.

Vďaka tomuto patentu orechy rýchlo otvoríte a využijete vo svojej kuchyni.

Orechy vo vode so soľou – užitočné riešenie

 

 

Do misky nalejte vodu a pridajte 5 lyžičiek soli.

Dobre premiešajte a do tohto soľného roztoku vložte orechy.

Misku prikryjeme tanierom a hodinu necháme stáť.

Po uplynutí tejto doby orechy vyberte z vody, vezmite nôž a orechy jemne rozlomte.

 

 

Namáčaním orechov do soľného roztoku bude ich otváranie jednoduchšie.

Na rozlúsknutie orechov nebudete musieť použiť veľkú silu.

Tento patent vám uľahčí prácu s orechmi, či už sa chystáte piecť koláč alebo si len pripravujete zdravé raňajky.

Ďalšie spôsoby ako jednoducho vylúskať orechy

Nepotrebujete luskáčik ani žiadne iné špeciálne nástroje.

 

 

Stačí obyčajné kladivo, stará doska na krájanie a dodržať tento postup.

Orechy sa budú lúskať skoro samé.

S minimom námahy získate celé jadierka.

Keď raz vyskúšate túto jednoduchú metódu, už nikdy nebudete orechy lúpať inak.

 

 

Postup:

Nalejte vodu do hrnca vhodnej veľkosti a priveďte do varu.

Vody by malo byť toľko, aby úplne pokryla orechy.

Nasypeme orechy do vriacej vody na 5 minút a orechy, ktoré vyplávajú na povrch, pravidelne namáčame.

Je dôležité, aby škrupina nemala čas vyschnúť a bola nasýtená vlhkosťou.

Vodu po uvarení zlejeme a škrupiny nám budú schnúť doslova pred očami.

 

 

Vďaka tomuto kroku sa stáva škrupina mäkšou a pružnejšou.

Bez čakania na úplné vychladnutie pristúpime priamo k lúskaniu.

Úlohou je ľahko zasiahnuť orech kladivom v strede polovice.

Nadmerné úsilie je nežiadúce, pretože pri silnom náraze môže dôjsť k poškodeniu jadra.

Potom sa už len zbavíme škrupiny.

 

 

Uvarená škrupina sa stáva takou pružnou, že sa dá bez námahy odstrániť ako kôra z pomaranča.

Jadro orecha zostáva vďaka tejto metóde neporušené.

Teraz nájdeme základňu priečky v orechu a vytiahneme ju.

Pôjde to tiež veľmi ľahko. 

 

 

Pomocou tejto metódy môžete rýchlo a bez námahy vylúskať aj väčšie množstvo orechov.

Ak sa chystáte na Vianoce piecť aj orechové koláčiky, táto metóda sa vám bude určite hodiť. 

Finta s fľašou na vlašské orechy

 

 

Najlepším spôsobom, ktorý je doma dostupný, je spoľahnúť sa fintu s obyčajnou sklenenou fľašou.

Stačí chvíľka praxe a ľahko získate celé neporušené jadrá orechov bez toho, aby ste ich popučili.

Na tieto účely je vhodná fľaša šampanského alebo piva.

Orech položte na hrdlo fľaše s dnom dole a kladivom klepnite na „nos“.

 

 

Pokúste sa rovnomerne rozložiť nárazovú silu a buďte opatrní!

Týmto spôsobom je možné rozbiť dokonca aj najpevnejšiu najhustejšiu škrupinu tak, aby jadro zostalo nedotknuté.

S obyčajnou fľašou môžete touto technikou očistiť až 5 kg orechov za hodinu.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie