Hubári, toto by ste mali vedieť: Keď nájdete jedlé huby, najskôr im poklopte po klobúku, až potom zbierajte!

Ak radi chodíte do lesa na huby, mali by ste vedieť, ako ich správne zbierať.

Nejde len o to, ako vybrať hubu zo zeme, ale aj o to, aby sa nepoškodilo mycélium a miesto, kde plodí.

Je tu ešte jeden, dosť dôležitý bod, ktorý hubári často nevedia alebo si to neuvedomujú.

 

 

Portál haps prezradil, prečo treba klopať hubám na klobúk.

Ak ste to doteraz nevedeli, teraz sa dozviete, prečo by mal každý hubár niekoľkokrát ľahko udrieť do klobúka huby ešte predtým, ako ju zdvihne.

 

 

Šírenie spór

Spóry húb sa nachádzajú na spodnej strane klobúkov v tzv. rúrkach.

Ak pred vybratím huby zo zeme niekoľkokrát poklopkáte po klobúku, časť výtrusov sa uvoľní a rozšíri v blízkosti. 

Vďaka tomu už o rok môžete na rovnakom mieste očakávať nové exempláre.

 

 

Kontrola kvality huby

Ďalším dôvodom, prečo hubu potľapkať, je skontrolovať jej stav pred vytiahnutím.

Zdravá huba vydá charakteristický zvuk, podobný tomu, ktorý je počuť po poklepaní na vodný melón.

Huba, ktorú chceme vziať, by mala byť tiež dosť tvrdá a mäsitá.

Ak sa ukáže, že jej klobúk je mäkký a nevydáva žiadny zvuk, huba je stará alebo červivá.

Pre rast mycélia je lepšie nechať takéto huby v lese.

 

 

Čistenie

Samozrejme nemáme na mysli také čistenie, ktoré sa vykonáva s hubou pred jej prípravou do pokrmu.

Jemným poklepaním však odstránite prípadné chrobáky, ktoré sa nachádzajú v klobúku.

 

 

Toto sú tri dôvody, prečo je dobré poklepať na klobúk huby ešte predtým, ako ju vyberieme zo zeme.

Veríme, že budú pre vás tieto informácie užitočné a prajeme úspešný zvyšok hubárskej sezóny.

Trik na čistenie húb od Janky

V televízii som videla skvelý trik, ako očistiť huby naraz a bez noža.

Postup pre jemnejšie huby (napríklad kuriatka alebo hlivu) aj pre pevnejšie huby.

 

 

Ako čistiť jemnejšie huby

Potrebujeme:

Kuriatka alebo hlivu

Hladkú múku

Postup:

Huby preložíme do dózy a posypeme múkou (sypem od oka – na hrsť húb pridám asi 1 lyžicu múky).

Potom nalejem vodu z vodovodu, hubám by mala siahať asi do polovice.

 

 

Nádobu zavrieme a obsahom párkrát zatrasieme.

Potom otvoríme a ešte rukami trochu potrasieme obsahom, aby sa huby v tekutine poriadne „vymáchali“.

Potom jednoducho prepláchneme (ak sú na hubách poškodené časti tie samozrejme vyrežeme nožom, inak ho nepotrebujete) a už len prepláchneme pod tečúcou vodou.

Necháme odkvapkať a môžeme spracovať.

Teraz sa pozrite do nádoby s vodou a múkou – na dne uvidíte všetky nečistoty z húb.

Na pevnejšie huby

 

Potrebujeme:

Dubáky, šampiňóny …

Sito

Múku

Vodu

Postup:

Huby preložíme do sita a posypeme múkou tak, aby sa dostala na povrch každého hríbika.

Potom pošúchame v rukách, vďaka čomu múka odstráni nečistoty a uschnuté časti z povrchu húb.

Opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a huby sú krásne čisté.

Video návod:

 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie