Cesnak – silné prírodné antibiotikum. Málokto vie, že cesnak v tele účinkuje ešte aj 24 hodín po skonzumovaní. Podľa portálu healthyeating likviduje baktérie a pomáha telu zbaviť sa toxínov. Prispieva k lepšiemu fungovaniu vnútroných orgánov a dokonca pomáha pri liečbe niektorých ochorení.
Ako jesť cesnak
Cesnak je dobré konzumovať všetkými možnými spôsobmi. My si dnes ukážeme pozitívne vlastnosti cesnaku pečeného v šupke. Takto pripravený cesnak má štipľavú vôňu a chuť, ale zachováva svoje liečivé vlastnosti.
Ak si zvyknete pripravovať týmto spôsobom cesnak každé 2-3 dni, budete príjemne prekvapní, aký vplyv to bude mať na vaše zdravie! Cesnak totiž takto výrazne zníži hladinu cholesterolu v krvi, očistí tepny a pomôže vám zbaviť sa problémov s tlakom. Je tiež preukázané, že takto upravený cesnak pomáha pri problémoch so žalúdkom a nadváhou, ale tiež je užitočný pri cukrovke.
Pečený cesnak v šupke má vysokú nutričnú hodnotu, rieši problém s neustálou únavou a oslabeným imunitným systémom. Takto upravený pokrm tiež pomáha pri diétach zameraných na chudnutie. Pre urýchlenie metabolizmu pritom stačí jesť 6 strúčikov cesnaku každé dva dni.
Účinky pečeného cesnaku pre zdravie:
Telo je schopné stráviť ho omnoho rýchlejšie a už v priebehu 1 hodiny po konzumácií telo absorbuje živiny.
Tepelnou úpravou sa sáva veľmi príjemným, bez štipľavej chuti pocitu pálenia v žalúdku – napriek tomu si zachová svoju silu a živiy.
Ničí voľné radikály a poškodené bunky.
Prevencia chrípky a zápalov.
Pôsobí antibaktérialne – ničí zárodky chorôb a baktérie.
Pečený cesnak podporuje metabolizmus a eliminuje prebytočné tekutiny a tuk v tele.
Čistí telo zvnútra.
Posilňuje imunitu.
Zvyšuje hustotu kostí a ich pevnosť.
Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Zvyšuje životnosť buniek.
Zabraňuje únave a vyčerpaniu.
Posilňuje zdravie srdca a ciev.
Zabraňuje absorbovaniu ťažkých kovov v tele
Zlepšuje fyzický výkon
Ako ho pripraviť?
Postup je úplne jednoduchý. Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal. Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky.
Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu. Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C. V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút. Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené. Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu.
Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú. V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok. Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte. Pečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou. Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.
Pri konzumácii cesnaku však nezabudnite na príjem tekutín!