Starká mi povedala, prečo múdra GAZDINKA hádže zápalky do vody, keď sa varia vajíčka: Už skoro nikto to nevie!

Niekedy nie je možné podložiť všetky užitočné triky vedecky.

To však neznamená, že sú menej efektívne.

 

 

Dnes si povieme niečo o jednom z týchto trikov, ktoré na prvý pohľad nedávajú zmysel, avšak naozaj fungujú!

Portál vazhnoznat priniesol zaujímavý nápad, prečo je dobré vložiť do vody, v ktorej budeme variť vajíčka, pár zápaliek. 

 

 

Má svoju pomerne dlhú históriu a niektoré babičky si ho dodnes uchovávajú.

Samozrejme prvé, čo vám napadne hneď keď dáte hrniec s vajíčkami a vodou na sporák, je zapáliť oheň, na ktorom sa bude variť.

 

 

Ale koniec koncov, teraz veľmi často existujú elektrické sporáky alebo kuchynské zapaľovače.

Vo väčšine kuchýň sa gazdinky už ľahko zaobídu bez zápaliek.

Ale pri tomto kuchynskom triku sa bez nich nezaobídete.

 

 

No posuňme sa bližšie k podstate otázky, prečo vlastne tak nutne potrebujeme zápalky pri varení vajec.

Sme si istí, že aspoň sa vám aspoň raz stalo, že pri varení vajíčko prasklo alebo bolo prasknuté ešte predtým.

A smozrejme časť bielku vytiekla.

 

 

Keď chcete na stôl naservírovať krásne vajíčka natvrdo, môže vás vytečené vajíčko trocha rozladiť.

Niektoré gazdinky už našli možné riešenia tohto problému.

 

 

Niektorí nalejú ocot alebo nasypú sódu bikarbónu.

Iní ich varia vo vode s veľkým množstvom soli.

 

 

A hoci všetky tieto ingrediencie sú v každej kuchyni a sú lacné, stále je to trochu plytvanie.

Prečo použiť zápalky pri varení vajec

Bežné zápalky si totiž s problémom úniku bielka výborne poradia.

Stačí, ak ich 3-5 kusov vhodíte do hrnca s vajíčkami.

 

 

Na prvý pohľad sa môže zdať tento nápad bláznivý.

Ale výsledok na seba nenechá dlho čakať.

 

 

Čoskoro ho budete používať znova a znova bez vysvetlenia tejto metódy.

A hoci nepoznáme zákonitosť toho, čo sa deje v hrnci so zápalkami a vajíčkami, v praxi je overené, že zápalky odvedú skvelú prácu a zabránia vajíčkam prasknúť.

 

 

Ak sa však rozhodnete použiť zápalky týmto spôsobom, je lepšie použiť spálené, aby sa síra, určená na zapálenie, nevarila s vajíčkami.

Využijete tak zápalky, ktoré  mali ísť do koša a nemusíte plytvať inými prísadami.

Vyskúšajte a budete milo prekvapení.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie