plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prečo by ste NIKDY nemali vyhadzovať tie najlepšie časti ananásu: jadro a kožu

Vedeli ste, že väčšina z nás vyhadzuje tie najlepšie časti ananás? Ide o jadro a kožu – dnes vám vysvetlíme, prečo by ste to už nikdy v živote nemali robiť!

Jadro

Jadro ananásu je tuhšie a nie je také sladké, ako zvyšok ananásu, takže ho väčšina ľudí nechce jesť. V skutočnosti však jadro obsahuje najviac živín. Ak máte silný mixér, môžete v kuchyni z jadra ananásu vyťažiť maximum.

Využiť môžete jadro tak, že ho oddelíte od zvyšku ananásu, nakrájate ho na menšie 1-2 centimetrové kocky a odložíte ich do mrazničky, takže ich budete môcť použiť neskôr.

Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete použiť jadro ananásu:

1. Rozmixujte poriadne silným mixérom jadro tak, aby z neho vznikla šťava, prípadne ho rozmixujte ako koktejl spolu s ďalšími druhmi ovocia či zeleniny.

2. Urobte si vývar z ananásu, paradajok, kapusty a zeleru. Takýto vývar je vhodný ako základ na prípravu čínskej ostro-kyslej polievky alebo polievky minestrone.

3. Ak pripravujete rybací alebo kurací vývar, pridajte k nemu jadro ananásu. Bude sladší a príjemne svieži. Stačí jedna či dve malé šálky.

[notification type=“notification_info“ ]Prečítajte si tiež: Vypestujte si tropické ovocie u vás doma! Šťavnatý ananás môžete mať jednoduchšie, ako si myslíte![/notification]

Koža ananásu

Keď si kupujeme ananás, krásna vôňa nás doslova láka ihneď ho zjesť. Akonáhle však prídeme domov, prvé, čo s ananásom urobíme, je to, že odstránime kožu a zahodíme ju do odpadu. Isteže, nikto z nás nebude kožu konzumovať, ale tá vôňa nám v kuchyni nesmierne pomôže.

Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete použiť ananásovú kožu:

1. Nakrájajte kožu na 2-3 centimetrové prúžky a odložte ich do mrazničky.

2. Pridajte ananásovú kožu ako korenie pri varení zeleniny, rýb, kuracieho, bravčového alebo hovädzieho vývaru. Množstvo dajte podľa chuti. Uvidíte, že keď použijete kožu z ananásu, sotva budete potrebovať iné koreniny, keďže vôňa ananásu bude úplne stačiť.

3. Vyrobte si ananásový ovocný ocot. Ananásová koža má veľmi aktívné alkalické účinky, takže je mimoriadne vhodná na výrobu ovocného octa. Obyčajne zmiešame ananásovú šupu s jablkami, cukrom a ryžovým octom a necháme pracovať 3-6 mesiacov.

Najlepšie recepty na dnes