plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto na slávnostnom stole nesmie chýbať: Pražské gule ako z luxusnej cukrárne – recept ešte po prababke!

Na piškóty:

6 vajec

170 g cukru

180 g hladkej múky

70 g škrobovej múčky (Gustin …)

Na krém:

500 g masla

300 g cukru

100 ml vody

lyžička octu

2 PL kakaa

Na cukrový sirup:

400 g cukru ( na cukrový sirup)

100 ml vody (na cukrový sirup)

Ďalej:

250 g nesolených lúpaných arašidov

250 g čokolády na varenie

Postup:

Piškóta: Z bielkov a  bielkov 3/4 cukru a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, vlejeme ku snehu a ručne premiešame (jemne a opatrne). Nakoniec vmiešame preosiatu múku a škrob. Navrstvíme na plech vystlaný papierom  vrstvíme pomocou cukrárskeho vrecka ostrovčeky (buflery) a pečieme asi 15 minút. Po upečení je cesto pevné, nie pružné.

Cukrový sirup: Cukor a vodu dáme variť kým sa neroztopí. Do cukrovej vody pridáme ocot. Cukrovú vodu necháme bublať, kým sa hmota neťahá ako vlasy. Po uvarení necháme vychladnúť.

Mäkké maslo dáme do misy a prilejeme k nemu uvarený sirup a kakao. Všetko vyšľaháme na krém.

Upečené cesto rozdelíme na dve polovice. Na piškóty nastriekame krém a spojíme ich. Dáme vychladiť.

Uvarime ďalší sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody. Tento musí byt oveľa hustejší, ako ten predošlý, musí to byt naozaj lepkavá, ťahavá hmota ako med.

Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach.

Naplnené gule namáčame najprv do hustého sirupu ten nemusí byt studený, stačí len trochu ochladený a v arašidoch. Čokoládu rozpustíme s tukom a nakoniec obaľujeme gule aj v tejto hmote.

Odložíme do chladu a necháme vychladiť v košíčkoch.

Najlepšie recepty na dnes