plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pripravujete vajíčka na oleji, či masle? Zabudnite na to, existuje 100-krát lepší spôsob!

Miešané vajíčka bez tuku sú zdravšou verziou raňajkovej klasiky, ktorá sa väčšinou pripravuje na masle alebo oleji.

Jeho príprava je rovnako jednoduchá a chuť vás milo prekvapí.

Takto pripravená praženica je oveľa ľahšia na žalúdok a poteší aj tých najnáročnejších.

 

 

Pripravte si praženicu bez zbytočného tuku podľa tohto receptu z portálu smakosze.

Ak hľadáte spôsob, ako získať krémovú, chutnú a zároveň ľahkú praženicu, jej príprava bez tuku bude skvelý nápad.

 

 

Nahradením masla alebo oleja troškou kravského mlieka získate príjemný a sýty pokrm.

Bude chutiť skvele a pomôže vám správne začať deň.

Recept na dokonalé miešané vajíčka bez tuku

 

 

Ingrediencie:

3 veľké vajcia

4 – 6 lyžíc mlieka

1 zarovnaná lyžička tymiánu alebo oregana

soľ podľa chuti

čierne mleté korenie podľa chuti

 

 

Ako pripraviť miešané vajíčka bez tuku?

Do panvice nalejte malé množstvo mlieka, t.j. asi 4 polievkové lyžice.

Keď sa mlieko trochu zohreje, pridáme vajcia a celé dochutíme bylinkami, soľou, aj korením podľa chuti. 

 

 

Pokrm pripravujeme na miernom ohni, aby sa vaječná hmota odliepala od panvice a nezačala prihárať.

Keď pozorujeme zmenu konzistencie vajec, začneme ich jemne miešať vareškou.

 

 

V tejto chvíli, ak máte radi tekutejšie jedlo, môžete pridať ešte trochu mlieka.

Hotovú praženicu bez tuku podávame s čerstvým chlebom a zeleninou.

 

 

Trik s vodou, málokto ho pozná

Podľa tých, čo ho už otestovali, viac už inú praženicu pripravovať nebudete.

V čom je teda trik?

Stačí, ak na jedno vajíčko pridáte do misy aj jednu lyžicu vody a vajíčka následne vymiešate vidličkou tak, ako ste zvyknutí.

 

 

Potom je rad na úpravu na sporáku, počas ktorej vyparovanie vody zabezpečí neustále naparovanie vajíčok a zároveň jemnú štruktúru praženice.

Nepriľnavú panvicu si rozohrejte na miernom až strednom plameni, roztopte na nej trochu masla.

A vylejte na ňu vajíčkovo-vodovú zmes.

Vajíčka začnite jemne miešať od krajov k stredu tak, aby sa po okrajoch praženica nespravila až príliš.

 

 

Keď sú vajíčka hotové tak na 90 percent, odstavte ich z plameňa a nechajte ich dôjsť na ešte teplej panvici.

Teraz je čas vajíčka dosoliť, dokoreniť, prípadne dochutiť tak ako ju máte radi.

Nebojte sa do nej pridať napríklad crème fraîche (kyslú smotanu) pre jemnú textúru.

Bonus:Praženica ako od šéfkuchára Ramsayho

 

 

Ak sa vám praženica bez tuku nepozdáva a preferujete plnú chuť bez ohľadu na to, koľko má pokrm kalórií, vyskúšajte túto praženicu podľa šéfkuchára Ramsayho. 

Pri príprave praženice sa môžu stať dve nepríjemné veci – buď vajcia nie sú dostatočne prepečené, alebo je naopak výsledok príliš suchý.

Prezradíme vám trik, ktorý vo svojich reštauráciách používajú špičkoví šéfkuchári, ako napríklad svetoznámy G. Ramsay.

Praženica bude krásne jemná, krémová a vajcia pritom budú perfektne prepečené!

Potrebujeme:

vajcia

soľ, korenie

maslo

smotanu na šľahanie

Postup:

Pripravíme si panvicu a dáme na ňu rozpustiť asi 1 – 2 lyžičky masla.

Vajcia si rozmiešame samostatne v miske a pridáme aj soľ a korenie.

 

 

Plameň stiahneme na minimum a na panvicu nalejeme vaječnú hmotu.

Miešame, vďaka čomu vznikne kašovitá hmota – vtedy plameň vypneme a do praženice vmiešame 1 lyžicu smotany na šľahanie.

Vďaka tomu ostane praženica krásne krémová a fantasticky chutná.

Dobrú chuť.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes