Kto má chuť na pravý maďarský guláš, nech sa drží tohoto receptu: Iný už robiť nebudete!

Toto je kráľ medzi gulášmi - pravý maďarský guláš.

Toto je kráľ medzi gulášmi.

Potrebujeme:

600 g hovädzia nožina hovädzia nakrájaná na kocky (cca 4cm)

600 g cibuľa nakrájanú najemno

1 lyžica paprika mletá sladká

1 lyžička paprika mletá štipľavá

1 – 2 ks /feferónka paprika štipľavá sušená

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 ks paprika zelená

2 ks paradajky

3 lyžice bravčovej masti

Voda podľa potreby

Postup:

Vo väčšom hrnci si na masti orestujeme do zlatista cibuľu – treba miešať, aby sa nám cibuľa nespálila. Zložíme hrniec z plameňa, vmiešame obe papriky a rozmiešame tak, aby sa rozpustili. Pridáme aj trochu vody. Dáme späť na plameň, voda by sa mala vydusiť až na tuk.

Komu nevadí rozvarená zelenina – paprika a paradajky, môže pridať už teraz.

Do paprikovo-cibuľového základu pridáme mäso, aby nasiaklo chuťou cibule a papriky za stáleho miešania, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Mäso nesolíme, aby nepustilo hneď  šťavu, má sa opekať. cca 7 – 8 minút. Mäsko opekaním nasiakne vynikajúcou chuťou cibule a papriky.

Keď sa mäsko zatiahne a opečie, osolíme ho a podlejeme malým množstvom vody.  Dusím pod pokrievkou na strednom plameni. Treba častejšie podliať vždy malým množstvom horúcej vody, guláš v závere nemá mať veľa šťavy a mäsko má byť síce mäkké, ale v žiadnom prípade nie rozvarené.

Pridáme nasekanú štipľavú papriku.

Kto nemá rád rozvarenú zeleninu, nakrájanú papriku a paradajky pridáva až teraz (keď je mäsko polomäkké). V zime a mimo sezóny pridávam domáce lečo, na toto množstvo asi 350 g. Zmäknutie mäska závisí od toho, ako staré bolo zviera, z ktorého guláš varíte, (môže to byť až 2 hodiny). Kto nemá rád príliš ostré, štiľavú papriku môže vynechať, ale správny guláš má byť pikantný. Podávame s knedľou, alebo s haluškami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Milka