plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pravý hospodský guláš: Kto chce najlepší guláš na svete, nech sa drží tohoto receptu – inak ho už robiť nebudete!

Tento guláš je naozaj famózny. U nás doma je absolútnou jednotkou, stačilo ho raz vyskúšať a iný už u nás doma nikto nechce. Najlepšie chutí s knedľou. 

Tento guláš je naozaj famózny. U nás doma je absolútnou jednotkou, stačilo ho raz vyskúšať a iný už u nás doma nikto nechce. Najlepšie chutí s knedľou.

Potrebujeme:

500 g hovädzieho mäsa na guláš

500 g cibule

3 lyžice masti

2 lyžice sladkej mletej papriky

4 strúčiky cesnaku

1 lyžička mletej alebo drvenej rasce

1 malá plechovka paradajkového pretlaku

Soľ, čierne korenie

1 lyžica majoránky

Bobkový list

Voda na podlievanie

Cibuľa na ozdobu

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu na ňom restujeme dohneda, trvá to asi 15 minút. Zasypeme mletou paprikou, dobre premiešame a postupujeme rýchlo, aby nezhorkla.

Následne pridáme kúsky mäsa. Zo všetkých strán mäso opečieme, dobre miešame (guláš sa má prichytávať ku dnu hrnca, ale nie pripaľovať). Keď je mäso opečené, osolíme a okoreníme. Pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame a zalejeme malým množstvom vody. Do základu prisypeme rascu, pretlačený cesnak a necháme dusiť na čo najnižšiu teplote.

Guláš stále strážime a občas premiešavame. Prilievame vodu po menších častiach, pretože ako už bolo povedané, mal by sa prichytávať, ale nie pripaľovať.

Po cca hodine a pol mäso ochutnáme a ak je mäkké, pridáme v dlaniach rozmelenú majoránku, bobkový list a povaríme ešte 10 minút.

Guláš nemusíme (a ani by sme nemali) zahusťovať, postaral sa o to rozvarený cibuľový základ. Jediné povolené zahusťovadlo je v prípade potreby chlebová strúhanka.

Podávame posypané čerstvo nakrájanou cibuľou, najlepšie s knedľou, prípadne s zemiakovými plackami alebo cestovinami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes