plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pravé slovenské šuhajdy: Vianoce si bez nich už ani nevieme predstaviť!

Vianoce si bez typických domácich šuhájd snáď už ani nevieme predstaviť.

V našej rodine si Vianoce bez tohto dezertu nevieme predstaviť. Ich vôňa a chuť sú jedným zo symbolom najkrajších sviatkov v roku. Chcem sa s vami podeliť o recept, podľa ktorého sa šuhajdy v našej rodine prirpavujú už celé roky. Neváhajte a vyskúšajte ho aj vy!

Potrebujeme:

250 g stuženého tuku (Cera)

150 g práškového cukru

1 BB buding

2 lyžice kakaa

Niekoľko kvapiek rumu

Náplň:

100 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

150 g mletých vlašských orechov

200 g práškového cukru

5-6 ks rozdrvených piškót

1 lyžica rumu

Postup:

Najskôr rozpustíme stužený tuk vo vodnom kúpeli. K tuku pridáme preosiaty cukor, puding, kakao a trošku rumu. Vymiešame na hladkú hmotu.

Teraz si pripravíme náplň.  Mlieko zmiešame v menšom hrnci s práškovým cukrom, preložíme na plameň a privedieme k varu. Potom zložíme z plameňa a pridáme cukor, orechy,drvené piškóty a rum. Premiešame a necháme vychladnúť.

Do pripravených papierových košíčkov striedavo vrstvíme rozpustenú kakaovú hmotu a vychladenú náplň. Na dno košíčkov nalejeme kakaovú hmotu, pridáme lyžičku náplne a zalejeme ďalšou vrstvou kakaovej hmoty. Vrch šuhajd uhladíme.

Na ozdobenie šuhájd môžeme použiť lentilky, oriešky, alebo iné zdobenie. Necháme stuhnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Najlepšie recepty na dnes