V našej rodine si Vianoce bez tohto dezertu nevieme predstaviť. Ich vôňa a chuť sú jedným zo symbolom najkrajších sviatkov v roku. Chcem sa s vami podeliť o recept, podľa ktorého sa šuhajdy v našej rodine prirpavujú už celé roky. Neváhajte a vyskúšajte ho aj vy!
Potrebujeme:
250 g stuženého tuku (Cera)
150 g práškového cukru
1 BB buding
2 lyžice kakaa
Niekoľko kvapiek rumu
Náplň:
100 ml mlieka
1 bal. vanilkového cukru
150 g mletých vlašských orechov
200 g práškového cukru
5-6 ks rozdrvených piškót
1 lyžica rumu
Postup:
Najskôr rozpustíme stužený tuk vo vodnom kúpeli. K tuku pridáme preosiaty cukor, puding, kakao a trošku rumu. Vymiešame na hladkú hmotu.
Teraz si pripravíme náplň. Mlieko zmiešame v menšom hrnci s práškovým cukrom, preložíme na plameň a privedieme k varu. Potom zložíme z plameňa a pridáme cukor, orechy,drvené piškóty a rum. Premiešame a necháme vychladnúť.
Do pripravených papierových košíčkov striedavo vrstvíme rozpustenú kakaovú hmotu a vychladenú náplň. Na dno košíčkov nalejeme kakaovú hmotu, pridáme lyžičku náplne a zalejeme ďalšou vrstvou kakaovej hmoty. Vrch šuhajd uhladíme.
Na ozdobenie šuhájd môžeme použiť lentilky, oriešky, alebo iné zdobenie. Necháme stuhnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)