Vzácny recept, ktorý sa dnes už takmer nerobí. Prababička s koreňmi v Maďarsku vám ukáže postup, ako si upiecť pravú maďarskú ťahanú štrúdľu!
Potrebujeme:
Cesto:
1,5 kg hladkej múky
4 vajcia
2 lyžice masti
75 g čerstvého droždia
Vlažnú vodu (podľa potreby)
1 lyžicu cukru
Štipka soli
Postup:
V malom množstve vlažnej vody rozpustíme droždie a pridáme cukor. Keď vyjde kvások pridáme ostatné suroviny a nakoniec soľ. Vymiesime jednotné cesto, ktoré necháme len pár minút odležať.
Potom cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníčky a každý potrieme masťou, aby cesto nevyschlo. Necháme na teplom mieste odležať 30-60 minút. Cesto nesmie ochladnúť, inak by popraskalo.
Teraz každý bochník cesta preložíme na stôl a rozťahujeme na čo najväčšiu plochu. Cesto by malo byť tenučké ako membrána. Babička cesto vždy rozťahuje na obruse a ako vidíte, je naozaj obrovské.
Cesto potom vždy pokvapkala tukom – maslom alebo masťou, posypala makom, cukrom a pridala aj kyslú smotanu. Potom opatrne zrolovala pomocou obrusu a preložila na plech vymastený tukom. Každý kus cesta rozdelila na 3 diely, čím vzniklo 12 roliek. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-40 minút, kým nie je povrch zlatistý.
Upečené štrúdle poprášime práškovým cukrom.