Toto je rodinný klenot: Prastarý recept na tie najlepšie Bratislavské rožky, s makovou aj orechovou náplňou!

V našej rodine sa tento recept traduje už po celé generácie a je to taký malý rodinný klenot. Bratislavské rožky si dnes môžete kúpiť aj bežne v pekárne, nikdy však nechutia tak, ako tieto!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

500 g hladkej mäky

50-80 g čerstvého droždia

10 g soli

150 g kr. cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

30 g masla

200 ml mlieka

Náplň maková:

350-400 ml vody

750 g mletého maku

300 g cukru krupica

1 bal. vanilkového cukru

Kôru z 1 citróna

Náplň orechová:

250 g mletých orechov

150-200 g práškového cukru

300 ml mlieka

100 g mletých piškót

2 lyžice rumu

1 bal. vanilkového curku

Na potretie:

3-4 žĺtky

Postup:

Asi ½ mlieka zahrejeme a rozmelíme v ňom droždie. Necháme stáť 15-20 minút a potom vlejeme do zmesi hladkej a polohrubej múky. Pridáme aj cukor, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a vymiešame jednotné cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto vykysne, prehnetieme ho v rukách, necháme 20 minút odležať a potom ho rozdelíme na dve polovice. Cesto vyformujeme na dva podlhovasté šúľky a tie nakrájame na menšie kúsky (každý by mal vážiť okolo 30 g.

Kúsky cesta vyformujeme na guľôčky a tie jednoducho rozvaľkáme do tvaru placky. Do stredu každej placky navrstvíme plnku (ideálne vyformovanú do tvaru valčeka) a potom zavinieme a vyformujeme valčeky, ktorých okraje zahneme (okraje musia byť tenšie ako stredná časť). Rožteky preložíme na vymastený plech a necháme podkysnúť aspoň 20 minút. Potom potrieme zmesou rozmiešaných žĺtok s trochou vody. Rožky potrieme a následne odnesieme na chladnejšie miesto do prievanu, aby vaječná poleva zaschla. Keď sa tak stane, rožteky opäť prenesieme na teplejšie miesto, kde poleva praskne – to je dobre, vznikne nám tak mramorový vzor. Pre výraznejší mramorový vzor môžeme procedúru zopakovať.

Pečieme Pri teplote 200 stupňov asi 12-15 minút.

Plnka:

Maková: Cukor rozpustíme vo vode a preložíme na plameň. Pridáme mak a miešame, kým mak nezahustí. Zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme úplne vychladnúť. Zmes by mala byť dosť hustá, aby sa z nej dali formovať šúľky.

Orechová: Cukor pridáme do mlieka, preložíme na plameň a zahrievame. Pridáme orechy a miešame, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme odpočívať aspoň 45 minút.

Ak sa nám náplne zdajú príliš riedke, môžeme ich zahustiť nasucho opraženou strúhankou.