Prastarý recept na Bolestníky: Kto si myslí, že niet nad šišky, nech skúsi toto – niečo tak fantastické som roky nejedla!

Dlho som pátrala po tomto recepte, ktorý robila moja prababička. Robili sa pre čerstvé mamičky, ktoré práve porodili – preto ten názov. Inak ich zvyknú nazývať aj Krapne, Čeregy či Božie milosti. Ja som si zachovala tento starý názov. Nie sú z kysnutého cesta a preto ich môžete robiť hneď. Naozaj fantastická dobrota.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

4 celé vajcia

4 žĺtka,

3 cl rum

štipka soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Zo všetkých prísad vymiesime cesto. To vyvaľkáme na tenké placky a v strede narežeme radielkom. Pražíme v horúcej bravčovej masti. Bolestníky sú veľmi rýchlo hotové, preložíme ich odkvapkať na papierový obrúsok a potom poprášime práškovým cukrom. Keď ich smažila prababička, vždy to robila s dvomi vidličkami a počas smaženia stláčala cesto smerom ku stredu, aby boli pokrčené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)