Dajte si denne lyžičku tohto prášku: Prevencia proti osteoporóze, pre silnejšie kosti a zuby!

Osteoporóza je tiché ochorenie postupného úbytku kostnej hmoty, ktorý spôsobuje rednutie a slabnutie kostí. 

Rednutie kostí a vypadávanie zubov sa objavuje najmä u starších ľudí. 

Človek, trpiaci osteoporózou, je náchylnejší na lámanie kostí. 

 

 

...

Naučte sa vďaka youtube kanálu Lekovite Biljke ako úspešne predchádzať problému s rednutím kostí. 

Ak je čelustná kosť menej hustá, môže dôjsť k vypadávaniu zubov.

Preto je pre zdravé kosti a zuby veľmi dôležitý dostatočný prísun vápnika, ako aj vitamínu D, ktorý napomáha správnemu vstrebávaniu vápnika.  

 

Prášok z kuchyne

Prášok z vaječných škrupín je prírodným zdrojom vápnika a ďalších prvkov, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť metabolizmus kostí.

Doterajšie experimentálne a klinické štúdie ukázali množstvo pozitívnych vlastností prášku z vaječných škrupín, ako napríklad antirachitické účinky.

Klinické štúdie u žien po menopauze a žien so senilnou osteoporózou ukázali, že prášok z vaječných škrupín znižuje bolesť a zvyšuje pohyblivosť a hustotu kostí alebo zastavuje úbytok kostnej hmoty. 

Klinické a experimentálne štúdie preukázali, že prášok z vaječných škrupín má pozitívny vplyv na kosti a chrupavky. 

 

 

Tento účinok však nie je žiadnou novinkou, môj dedko si prášok z vaječných škrupín pravidelne pridával do melty a hovoril, že je to jeho tajomstvo zdravých zubov a silných kostí až do vysokého veku.

Je vhodný aj pri prevencii a liečbe osteoporózy. 

Vaječná škrupina je najlepším prírodným zdrojom vápnika a je lacná, respekvítne je takmer zadarmo, keď si uvedomíme, že väčšina ľudí škrupiny od vajíčka vyhodí.

 

 

Vápnik má veľký význam pre ľudský organizmus a predovšetkým pre kosti, pretože umožňuje tvorbu kostnej hmoty a zabraňuje osteoporóze. 

Na druhej strane, veľa faktorov ovplyvňuje to, že vápnik je spotrebovaný a extrahovaný z tela, najmä u žien počas menopauzy.

Ak pravidelne nejete orechy, nekonzumujete mlieko, či mliečne výrobky, možno budete potrebovať prísun vápnika navyše. 

Niekto sa ponáhľa do lekárne po šumivé kalciové tablety a iní ľudia uprednostňujú prírodné zdroje. 

V tomto recepte ide o spojenie vaječných škrupín a citróna. 

 

 

Škrupina vajíčka je zložením veľmi podobná ľudským kostiam a zubom. 

Je úplne prírodný, takže ho ľudské telo ľahko absorbuje. 

Škrupina surového vajíčka obsahuje 90 % vápnika, v škrupine vareného vajíčka je ho o niečo menej.

Niektorí odborníci odporúčajú používanie vajčených škrupín ako prírodný doplnok stravy na doplnenie vápnika. 

Vo vyšších dávkach môže vyliečiť príznaky nedostatku vápnika a vaječná škrupina môže poslúžiť ako doplnok výživy pri osteoporóze.

Ako využiť vaječné škrupiny a citrón?

Vaječné škrupiny si prevaríme vo vode, usušíme v rúre pri teplote 200 °C asi 10 minút.

Následne v mixéri pomelieme na prach (alebo v mlynčeku na kávu). 

 

 

Prášok z vaječných škrupín zmiešajte s citrónovou šťavou, pretože vďaka nej bude telo lepšie vstrebávať vápnik.

Túto zmes si môžete nasypať do limonády alebo do čaju s medom. 

Niekto len posype práškom jedlo, ktoré sa chystá konzumovať.

Dávkovanie

Získaný prášok sa užíva 1-krát denne a odporúča sa ráno nalačno, minimálne 1 hodinu pred jedlom.

Užíva sa 4 týždne.

Malým deťom môžete podávať štipku a starším deťom 1/3 čajovej lyžičky.

Dospelí užívajú 1/2 alebo 1 celú čajovú lyžičku denne. 

Riziká

 

 

Pri správnej príprave sa prášok z vaječných škrupín považuje za celkom bezpečný.

Vaječné škrupiny môžu byť kontaminované baktériami, ako je napríklad salmonela.

Aby ste predišli tomuto riziku, je lepšie vaječné škrupiny pred použitím tepelne ošetriť. 

Aby boli vaječné škrupiny jedlé, nemožno použiť kúsky a treba ich rozdrviť na prach. 

Niektorí odborníci varujú pred pravidelným príjmom doplnkov výživy s vápnikom, pretože sa domnievajú, že môžu spôsobiť tvorbu obličkových kameňov. 

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay