Prababka mi poradila zaručenú fintu, ako vyhnať mole: Stačí to dať do skriniek toto a viac ich doma neuvidíte!

Naša prababička síce nevie ovládať počítač a modernú umývačku riadku, ale čo sa týka praktických rád do života, jej múdrosť je na nezaplatenie. Naposledy som mala možnosť si to vyskúšať, keď sme doma bojovali s okrídleným problémom zvaným – potravinová moľa. Videla som jednu, druhú a vedela som, že je zle. Samozrejme, ak ich nájdete v potravinách, treba ich určite vyhodiť. Spoznáte to podľa drobných pavučiniek. Ku nám ich asi prilákalo roztrhané vrecko ovsených vločiek v kuchynskej linke. Lenže nestačilo ho len zlikvidovať. Tie hnusoby sa dokážu rozšíriť naozaj rýchlo.

Spomenula som tento problém našej prababke a ona mala hneď riešenie – vavrínový ocot. Nikdy som o tom nepočula, ale dala som si poradiť, skúsila som a hlásim úspech na všetkých frontoch. Po moliach ani stopy. Určite skúste, nemáte čo stratiť.

Potrebujeme:

Ocot

Bobkový list

Postup:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Do octu nasypeme pár bobkových listov a necháme lúhovať aspoň 1 deň – ideálne aj dlhšie, čím výraznejšia aróma, tým lepšie pre vás a tým horšie pre mole. Vylúhovaný ocot sceďte a pretrite vnútro skriniek – vyčistíte ich tým, vydezinfikujete, zbavíte prípadnej plesne  a zaručene odmolíte. Potom som dala potraviny späť so linky a ešte som do každej poličky dala 2-3 bobkové listy. To zaručí, že mole sa k vám zaručene nevrátia ani po týždňoch. Čo dodať, múdrosť starých materí na nezaplatenie. Vraj je výborný aj ocot, v ktorom sa vylúhujú citrónové šupky, ale táto metóda trvá dlhšie – treba lúhovať aspoň týždeň. Myslím ale, že to lepšie vonia, každopádne je pravdou, že citrosová vôňa mole tiež odpudzuje. Skúste teda podľa toho, aké suroviny máte doma poruke. :-)

Mirka Javorská