plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pôvodný recept na čerešňový koláč, ako ho piekli naše babičky: Úžasné krehké cesto a šťavnatá náplň – netreba ani krém, je to fantastické!

Lahodný čerešňový koláč, ktorý naša babička robili, keď sme boli malí. jednoduchý a najlepší recept.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 50 dkg hl. múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 štipku soli
  • 15 dkg kr. cukru
  • 15 dkg masla alebo margarínu
  • 2 vaječné žĺtky,
  • 175 g kyslej smotany.

Na náplň

  • 1 lyžica strúhanky,
  • 700 gramov zaváraných čeršní,
  • 2 lyžice cukru (podľa chuti),
  • škorica podľa vkusu.

Na potretie cesta

  • 1 vajíčko

Príprava plechu na pečenie

  • Maslo
  • Múka

Postup:

Po prvé,  scedíme pohár zaváraných čerešní.

Všetky prísady na cesto zmiešame. Rozdelíme cesto na polovicu, ale jedna by mala byť o niečo väčšia.

Rozvaľkáme väčšie cesto a navrstvíme ho na vymastený a vysypaný, alebo papierom vyložený plech. Na cesto na plechu nasypeme trochu strúhanky, uložíme scedené višne a posypeme škoricovým cukrom. Potom ďalšie cesto rozvaľkáme a zakryjeme ním višňovú náplň.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

Pečieme v rúre pri teplote 170 stupňov asi pol hodinku.

 

Najlepšie recepty na dnes