Potraviny pre obnovu kolennej chrupavky: NUTNE to zaraďte to stravy!

V tomto článku sa dozviete, aké potraviny vám môžu pomôcť pri obnove kolenných chrupaviek.

 

 

Zdravé kolená sú niečo, na čo nemyslíte, kým vás nezačnú bolieť.

Vtedy by ste dali čokoľvek za to, aby sa vám ľahkosť pohybu vrátila.

Zoberte si k srdcu tieto rady z YouTube kanála MarioLAB a zaraďte tieto potraviny do vášho každodenného jedálnička. 

Najčastejšie ochorenie kĺbov sa nazýva artróza.

V tomto článku sa dozviete 5 potravín, ktoré pomáhajú pri obnove chrupaviek a prospievajú zdraviu kĺbov prirodzenou cestou. 

 

 

Produkty z obchodu, ktoré sľubujú obnovu chrupaviek, sú len reklamným ťahom a často sú to vyhodené peniaze.

Tieto prírodné prostriedky sú účinné a oveľa lacnejšie. 

Potraviny, ktoré vám odporučíme, sú nabité vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, a pomáhajú chrupavky nielen obnoviť, ale aj chrániť pred ďalším poškodením. 

 

 

Výrazne podporia zdravie vašich kĺbov.

Obsahujú polyfenoly, prirodzené zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ovocí, zelenine a rôznych potravinách.

Tieto zlúčeniny majú vysoký potenciál antioxidačnej aktivity a používajú sa na ochranu rastlín pred škodlivými vonkajšími vplyvmi, vrátane UV žiarenia a chorôb.

 

 

Vďaka týmto potravinám dostanete do tela aj vysokú dávku omega-3 mastných kyselín. 

Kefír

Medzi odporúčané potraviny patria jednoznačne probiotiká, najmä kefír.

 

 

Kefír je fermentovaný probiotický mliečny nápoj, ktorý sa vyrába pridaním kefírových zŕn do kravského alebo kozieho mlieka.

Kefírové zrná nie sú zrná v pravom zmysle, ale kultúry mliečnych baktérií a kvasiniek, ktoré vyzerajú tak trochu ako karfiol.

Hnedá ryža

 

 

Hnedá ryža je forma ryže, ktorá je menej spracovaná ako biela ryža.

Je to celé zrno ryže s niekoľkými vrstvami, vrátane šupky, klíčku a otrúb.

Hnedá ryža si ako taká zachováva viac živín v porovnaní s bielou ryžou.

Obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, ktorá je veľmi dobrá pre zdravie chrupaviek a kĺbov.

Vývar z kostí

 

 

 

Hovädzí, slepačí, kurací, rybací – akýkoľvek vývar z kostí je nabitý živinami a je ľahko stráviteľný.

Vývary sú navyše bohaté na chuť a podporujú v tele hojenie.

Vývar z kostí je jedným z najlepších zdrojov prírodného kolagénu a proteínu, nachádzajúceho sa v kostiach. 

Čučoriedky

 

 

Čo robí tieto bobule úžasnými je to, že obsahujú prirodzene produkované chemikálie antokyanozidy.

Sú to rastlinné pigmenty, majú silné antioxidačné vlastnosti. 

Ryby

 

 

Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú vo všetkých druhoch rýb, no najmä tučné ryby sú na ne obzvlášť bohaté.

Keďže mnohé z týchto rýb žijú v studených vodách, mäso má vysoký obsah tuku a je bohaté na mastné kyseliny. 

Tieto ryby sú tiež dobrým zdrojom vitamínu D, selénu, fosforu, železa a jódu.

 

 

Toto sú potraviny, ktoré by ste mali pravidelne zaradiť do svojho jedálnička, pretože sú prirodzenou výživou pre vaše kolená a kĺby.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie