Potraviny, ktoré by ste nikdy nemali dávať do chladničky, no napriek tomu ich tam skoro každý má: Ktoré sú to?

Týmto potravinám chlad škodí a môže výrazne znížiť ich kvalitu aj čerstvosť. Prinášame vám prehľad potravín, ktoré by ste rozhodne nemali skladovať v chladničke, no napriek tomu ich tam väščina z nás má.
Týmto potravinám chlad škodí a môže výrazne znížiť ich kvalitu aj čerstvosť. Prinášame vám prehľad potravín, ktoré by ste rozhodne nemali skladovať v chladničke, no napriek tomu ich tam väščina z nás má.

Džem a marmeláda

Uskladnenie džemu či marmelády v chladničke môže urýchliť rast plesne. Je to kvôli kondenzácii, ktorú spôsobí zadržaný teplý vzduch a vlhkosť v medzere medzi pohárom a vrchnákom je pre rast baktérií ideálnym prostredím.

Paradajky

Ak uskladníte paradajky v chladničke stratia tak svoju chuť aj konzistenciu.

Skladujte ich radšej niekde v kuchyni, nie však v plastovom vrecku, ale v košíku alebo mise. Ak chcete aby rýchlejšie dozreli, majte ich v papierovej taške. Keď sú už naopak prezreté, najlepšie je ich uvariť a urobiť paradajkovú omáčku.

Cibuľa, cesnak, mrkva

Suché a tmavé miesto im zabráni klíčiť, čo je proces spúšťaný svetlom. Cesnak by v chladničke zhnil, od rozkrojenej cibule by zapáchala celá chladnička. Rovnako je na tom aj mrkva, ktorej skladovanie v chladničke taktiež neprospieva.

Zemiaky

Držanie zemiakov v chladničke značne ovplyvní ich chuť, keďže sa v nich týmto spôsobom rozpadáva všetok škrob. Takto dosiahnete len to, že vaše zemiaky budú čoskoro sladké a na povrchu popraskané.

Uskladňujte ich v papierovej taške na chladnom a tmavom mieste, ideálne v komore alebo v kuchynskej skrinke. V plastovej taške by zvlhli a chytili pleseň.

Banány a avokádo

Tieto plody rastú v teplých klimatických podmienkach, takže na chlad nie sú zvyknuté. Ak ich dáte do chladu, enzýmy zrenia sa zastavia. Keď prestanú byť aktívne, prídu na rad iné, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a sčernanie šupky. Banány, avokádo a citrusy preto treba držať na chladnom mieste, no nie v chladničke, aby dokázali prirodzene dozrieť.

Uhorky

Každý, kto skladuje uhorky v chladničky, by mal prehodnotiť svoj zvyk. Ide o vodnatú zeleninu, ktorá v chladničke stráca vôňu, aj chuť a dosť rýchlo zmäkne a môže sa pokaziť. Na suchom chladnom mieste však vydrží čerstvá pokojne aj dva týždne.

Káva

Niektorí ľudia si myslia, že urobia dobre, ak zrnkovú kávu uskladnia do chladničky, no aj tá tam stráca svoju vôňu a chuť. Navyše pohltí aj pachy ostatných potravín, a tak prídete o jej typickú kávovú arómu. Rozhodne je teda pre ňu lepšie suché miesto v plechovke na poličke.

Bylinky

Ak máte odtrhnuté alebo kúpené čerstvé bylinky, nedávajte ich do chladničky. Lepšie urobíte, ak ich umiestnite do pohára s vodou, ako rezané kvety. Podobne ako káva, aj niektoré bylinky, napríklad bazalka, dokážu nasať vône iných potravín, pričom strácajú vlastnú vôňu a nezostanú ani také čerstvé, ako by ste si predstavovali, a rýchlejšie zvädnú.

Med

Čo sa týka skladovania medu, izbová teplota je preň vyhovujúca. V chladničke začne cukornatieť a stráca svoju chuť.

Olivový olej

Dávať olivový olej do chladničky je zbytočné a navyše tam tuhne, až pomaly pripomína maslo. Po zahriatí je síce opäť použiteľný, no napriek tomu preň chladnička nie je vhodným miestom.

Dnes najobľúbenejšie